‘Grootschalige aanval op NAVO-lid kan leiden tot collectieve reactie van NAVO-leden’

hacker2

Een grootschalige cyberaanval op een NAVO-lid kan een collectieve reactie oproepen van de NAVO. De aard van deze reactie is onder andere afhankelijk van de ernst van de cyberaanval.

Dit zegt Jens Stoltenberg, secretaris-generaal bij de NAVO, in een interview met het Duitse Bild. NAVO-leden zouden onlangs hebben besloten ernstige cyberaanvallen te erkennen als onderdeel van oorlogsvoering, net als fysieke aanvallen op land, zee en in de lucht. Het is volgens Stoltenberg noodzakelijk cyberaanvallen te erkennen als vorm van oorlogsvoering gezien het groeiende aantal complexe dreigingen waarmee NAVO en NAVO-leden te maken hebben en de grote schade die cyberaanvallen kunnen veroorzaken.

Staatshackers

Al langer uiten verschillende NAVO-leden, waaronder de Verenigde Staten (VS), kritiek op landen als China, Rusland en Iran voor het opzetten van cyberaanvallen tegen buitenlandse infrastructuur en bedrijven. Vaak bestaat hierbij het vermoeden dat dergelijke aanvallen worden uitgevoerd door staatshackers, al is het in praktijk lastig hier bewijsmateriaal voor te verzamelen.

Een anonieme bron bij de NAVO meldt tegenover Reuters dat de NAVO zich op het gebied van cyberwarfare uitsluitend zal verdedigen, en cyberaanvallen niet als aanvalsmiddel zal inzetten. Ook zouden er geen plannen zijn om dergelijke offensieve capaciteiten in de nabije toekomst te ontwikkelen.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.