‘Grootschalige aanval op NAVO-lid kan leiden tot collectieve reactie van NAVO-leden’

hacker2

Een grootschalige cyberaanval op een NAVO-lid kan een collectieve reactie oproepen van de NAVO. De aard van deze reactie is onder andere afhankelijk van de ernst van de cyberaanval.

Dit zegt Jens Stoltenberg, secretaris-generaal bij de NAVO, in een interview met het Duitse Bild. NAVO-leden zouden onlangs hebben besloten ernstige cyberaanvallen te erkennen als onderdeel van oorlogsvoering, net als fysieke aanvallen op land, zee en in de lucht. Het is volgens Stoltenberg noodzakelijk cyberaanvallen te erkennen als vorm van oorlogsvoering gezien het groeiende aantal complexe dreigingen waarmee NAVO en NAVO-leden te maken hebben en de grote schade die cyberaanvallen kunnen veroorzaken.

Staatshackers

Al langer uiten verschillende NAVO-leden, waaronder de Verenigde Staten (VS), kritiek op landen als China, Rusland en Iran voor het opzetten van cyberaanvallen tegen buitenlandse infrastructuur en bedrijven. Vaak bestaat hierbij het vermoeden dat dergelijke aanvallen worden uitgevoerd door staatshackers, al is het in praktijk lastig hier bewijsmateriaal voor te verzamelen.

Een anonieme bron bij de NAVO meldt tegenover Reuters dat de NAVO zich op het gebied van cyberwarfare uitsluitend zal verdedigen, en cyberaanvallen niet als aanvalsmiddel zal inzetten. Ook zouden er geen plannen zijn om dergelijke offensieve capaciteiten in de nabije toekomst te ontwikkelen.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1