‘Grootschalige aanval op NAVO-lid kan leiden tot collectieve reactie van NAVO-leden’

hacker2

Een grootschalige cyberaanval op een NAVO-lid kan een collectieve reactie oproepen van de NAVO. De aard van deze reactie is onder andere afhankelijk van de ernst van de cyberaanval.

Dit zegt Jens Stoltenberg, secretaris-generaal bij de NAVO, in een interview met het Duitse Bild. NAVO-leden zouden onlangs hebben besloten ernstige cyberaanvallen te erkennen als onderdeel van oorlogsvoering, net als fysieke aanvallen op land, zee en in de lucht. Het is volgens Stoltenberg noodzakelijk cyberaanvallen te erkennen als vorm van oorlogsvoering gezien het groeiende aantal complexe dreigingen waarmee NAVO en NAVO-leden te maken hebben en de grote schade die cyberaanvallen kunnen veroorzaken.

Staatshackers

Al langer uiten verschillende NAVO-leden, waaronder de Verenigde Staten (VS), kritiek op landen als China, Rusland en Iran voor het opzetten van cyberaanvallen tegen buitenlandse infrastructuur en bedrijven. Vaak bestaat hierbij het vermoeden dat dergelijke aanvallen worden uitgevoerd door staatshackers, al is het in praktijk lastig hier bewijsmateriaal voor te verzamelen.

Een anonieme bron bij de NAVO meldt tegenover Reuters dat de NAVO zich op het gebied van cyberwarfare uitsluitend zal verdedigen, en cyberaanvallen niet als aanvalsmiddel zal inzetten. Ook zouden er geen plannen zijn om dergelijke offensieve capaciteiten in de nabije toekomst te ontwikkelen.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1