Europese Commissie wil met internet service providers in gesprek over aanpak van cybercrime

europese-unie

Cybercriminaliteit is internationaal en houdt zich niet aan landsgrenzen. De opsporingsinstanties die cybercrime moeten aanpakken zijn in veel gevallen echter wel gebonden aan grenzen, wat de aanpak van cybercrime lastig maakt. De Europese Commissie wil daarom grensoverschrijdende onderzoeken naar cybercrime beter gaan coördineren en gaten in de juridische aanpak van internationale cybercriminaliteit gaan dichten. Hierover wil de Europese Commissie in gesprek gaan met internet service providers.

Dit meldt Bloomberg. “Cybercriminaliteit kent geen grenzen, terwijl wij in onze nationale jurisdicties wel beperkt zijn”, zegt Vera Jourova, Eurocommissaris Consumentenrechten, Gendergelijkheid en Justitie. “We hebben een gezamenlijke aanpak nodig in plaats van lapwerk.”

Dialoog aangaan met internet service providers

Officials van de Europese Commissie willen daarom het dialoog aangaan met internet service providers om nieuwe manieren te vinden om de bron van cyberaanvallen op te sporen. Ook moet het voor opsporingsinstanties in EU-lidstaten eenvoudiger worden digitaal bewijsmateriaal op te vragen bij opsporingsinstanties in andere lidstaten. Wanneer deze gesprekken moeten plaatsvinden is nog onduidelijk.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie stelt dat internet providers bereid zijn mee te werken en in veel gevallen nationale opsporingsinstanties toegang geven tot digitale gegevens. In de verschillende EU-lidstaten gelden echter verschillende wetten op het gebied van privacy en data disclosure. Deze verschillen staan internationale onderzoeken volgens Van der Steur in de weg. “Technisch vaardige crimininelen kunnen nog steeds een veilige haven vinden in cyberspace”, aldus de minister. “We willen niet dat criminelen zich onaantastbaar voelen.”

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.