Europese Commissie wil met internet service providers in gesprek over aanpak van cybercrime

europese-unie

Cybercriminaliteit is internationaal en houdt zich niet aan landsgrenzen. De opsporingsinstanties die cybercrime moeten aanpakken zijn in veel gevallen echter wel gebonden aan grenzen, wat de aanpak van cybercrime lastig maakt. De Europese Commissie wil daarom grensoverschrijdende onderzoeken naar cybercrime beter gaan coördineren en gaten in de juridische aanpak van internationale cybercriminaliteit gaan dichten. Hierover wil de Europese Commissie in gesprek gaan met internet service providers.

Dit meldt Bloomberg. “Cybercriminaliteit kent geen grenzen, terwijl wij in onze nationale jurisdicties wel beperkt zijn”, zegt Vera Jourova, Eurocommissaris Consumentenrechten, Gendergelijkheid en Justitie. “We hebben een gezamenlijke aanpak nodig in plaats van lapwerk.”

Dialoog aangaan met internet service providers

Officials van de Europese Commissie willen daarom het dialoog aangaan met internet service providers om nieuwe manieren te vinden om de bron van cyberaanvallen op te sporen. Ook moet het voor opsporingsinstanties in EU-lidstaten eenvoudiger worden digitaal bewijsmateriaal op te vragen bij opsporingsinstanties in andere lidstaten. Wanneer deze gesprekken moeten plaatsvinden is nog onduidelijk.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie stelt dat internet providers bereid zijn mee te werken en in veel gevallen nationale opsporingsinstanties toegang geven tot digitale gegevens. In de verschillende EU-lidstaten gelden echter verschillende wetten op het gebied van privacy en data disclosure. Deze verschillen staan internationale onderzoeken volgens Van der Steur in de weg. “Technisch vaardige crimininelen kunnen nog steeds een veilige haven vinden in cyberspace”, aldus de minister. “We willen niet dat criminelen zich onaantastbaar voelen.”

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1