Europese Commissie wil met internet service providers in gesprek over aanpak van cybercrime

europese-unie

Cybercriminaliteit is internationaal en houdt zich niet aan landsgrenzen. De opsporingsinstanties die cybercrime moeten aanpakken zijn in veel gevallen echter wel gebonden aan grenzen, wat de aanpak van cybercrime lastig maakt. De Europese Commissie wil daarom grensoverschrijdende onderzoeken naar cybercrime beter gaan coördineren en gaten in de juridische aanpak van internationale cybercriminaliteit gaan dichten. Hierover wil de Europese Commissie in gesprek gaan met internet service providers.

Dit meldt Bloomberg. “Cybercriminaliteit kent geen grenzen, terwijl wij in onze nationale jurisdicties wel beperkt zijn”, zegt Vera Jourova, Eurocommissaris Consumentenrechten, Gendergelijkheid en Justitie. “We hebben een gezamenlijke aanpak nodig in plaats van lapwerk.”

Dialoog aangaan met internet service providers

Officials van de Europese Commissie willen daarom het dialoog aangaan met internet service providers om nieuwe manieren te vinden om de bron van cyberaanvallen op te sporen. Ook moet het voor opsporingsinstanties in EU-lidstaten eenvoudiger worden digitaal bewijsmateriaal op te vragen bij opsporingsinstanties in andere lidstaten. Wanneer deze gesprekken moeten plaatsvinden is nog onduidelijk.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie stelt dat internet providers bereid zijn mee te werken en in veel gevallen nationale opsporingsinstanties toegang geven tot digitale gegevens. In de verschillende EU-lidstaten gelden echter verschillende wetten op het gebied van privacy en data disclosure. Deze verschillen staan internationale onderzoeken volgens Van der Steur in de weg. “Technisch vaardige crimininelen kunnen nog steeds een veilige haven vinden in cyberspace”, aldus de minister. “We willen niet dat criminelen zich onaantastbaar voelen.”

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1