‘Nederland heeft een speciale commissaris voor cybersecurity nodig’

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

Een speciale commissaris moet de digitale infrastructuur in Nederland gaan bewaken. Vooral de opkomst van het Internet of Things maakt de samenleving kwetsbaar voor cybercriminaliteit.

Dit stelt Ronald Prins, mededirecteur van beveiligingsbedrijf Fox-IT in een interview met Het Financieele Dagblad. Prins wijst op de deltacommissaris voor de dijken. “We hebben een deltacommissaris voor de dijken. Die man heeft een budget van een miljard euro per jaar met een mandaat waarmee hij dwars door alle ministeries heen zaken kan regelen. We hebben een cybercommissaris nodig met dezelfde bevoegdheden voor het beveiligen van internet.

Internet of Things

Prins maakt zich vooral zorgen om de impact die het Internet of Things zal hebben op de digitale weerbaarheid van Nederland. Hierbij worden allerlei apparaten met internet verbonden, variërend van lampen tot koelkasten, koffiezetapparaten en waterkokers. Deze apparaten kunnen worden aangevallen door cybercriminelen, wat de Nederlandse maatschappij volgens Prins kwetsbaar zal maken voor cybercriminaliteit. Ook zelfrijdende auto’s brengen volgens Prins risico’s met zich mee.

Prins maakt zich ook zorgen over de wedloop tussen criminelen en opsporingsinstanties. De overheid maakt op dit gebied volgens Prins te weinig haast. “We zijn bezig een nieuw domein in te richten en daarin voldoen de oude regels niet meer. Op het gebied van wetgeving lopen we hopeloos achter. We moeten snel met een list komen. Zo’n cybercommissaris kan daar behulpzaam bij zijn.”, aldus Prins.

2 Responses to ‘Nederland heeft een speciale commissaris voor cybersecurity nodig’

  1. Cyber Security schreef:

    Is deze “commisaris” al aangesteld? Ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling omtrent cyber security..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.