‘Nederland heeft een speciale commissaris voor cybersecurity nodig’

hacker

Een speciale commissaris moet de digitale infrastructuur in Nederland gaan bewaken. Vooral de opkomst van het Internet of Things maakt de samenleving kwetsbaar voor cybercriminaliteit.

Dit stelt Ronald Prins, mededirecteur van beveiligingsbedrijf Fox-IT in een interview met Het Financieele Dagblad. Prins wijst op de deltacommissaris voor de dijken. “We hebben een deltacommissaris voor de dijken. Die man heeft een budget van een miljard euro per jaar met een mandaat waarmee hij dwars door alle ministeries heen zaken kan regelen. We hebben een cybercommissaris nodig met dezelfde bevoegdheden voor het beveiligen van internet.

Internet of Things

Prins maakt zich vooral zorgen om de impact die het Internet of Things zal hebben op de digitale weerbaarheid van Nederland. Hierbij worden allerlei apparaten met internet verbonden, variërend van lampen tot koelkasten, koffiezetapparaten en waterkokers. Deze apparaten kunnen worden aangevallen door cybercriminelen, wat de Nederlandse maatschappij volgens Prins kwetsbaar zal maken voor cybercriminaliteit. Ook zelfrijdende auto’s brengen volgens Prins risico’s met zich mee.

Prins maakt zich ook zorgen over de wedloop tussen criminelen en opsporingsinstanties. De overheid maakt op dit gebied volgens Prins te weinig haast. "We zijn bezig een nieuw domein in te richten en daarin voldoen de oude regels niet meer. Op het gebied van wetgeving lopen we hopeloos achter. We moeten snel met een list komen. Zo’n cybercommissaris kan daar behulpzaam bij zijn.", aldus Prins.

Meer over
Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s