‘Nederland heeft een speciale commissaris voor cybersecurity nodig’

hacker

Een speciale commissaris moet de digitale infrastructuur in Nederland gaan bewaken. Vooral de opkomst van het Internet of Things maakt de samenleving kwetsbaar voor cybercriminaliteit.

Dit stelt Ronald Prins, mededirecteur van beveiligingsbedrijf Fox-IT in een interview met Het Financieele Dagblad. Prins wijst op de deltacommissaris voor de dijken. “We hebben een deltacommissaris voor de dijken. Die man heeft een budget van een miljard euro per jaar met een mandaat waarmee hij dwars door alle ministeries heen zaken kan regelen. We hebben een cybercommissaris nodig met dezelfde bevoegdheden voor het beveiligen van internet.

Internet of Things

Prins maakt zich vooral zorgen om de impact die het Internet of Things zal hebben op de digitale weerbaarheid van Nederland. Hierbij worden allerlei apparaten met internet verbonden, variërend van lampen tot koelkasten, koffiezetapparaten en waterkokers. Deze apparaten kunnen worden aangevallen door cybercriminelen, wat de Nederlandse maatschappij volgens Prins kwetsbaar zal maken voor cybercriminaliteit. Ook zelfrijdende auto’s brengen volgens Prins risico’s met zich mee.

Prins maakt zich ook zorgen over de wedloop tussen criminelen en opsporingsinstanties. De overheid maakt op dit gebied volgens Prins te weinig haast. "We zijn bezig een nieuw domein in te richten en daarin voldoen de oude regels niet meer. Op het gebied van wetgeving lopen we hopeloos achter. We moeten snel met een list komen. Zo’n cybercommissaris kan daar behulpzaam bij zijn.", aldus Prins.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1