Nederlandse politie gaat cybercrime harder aanpakken

hacker

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) gaat meer inzetten op de bestrijding van cybercrime. Het ministerie wil het aantal onderzoeken dat de politie uitvoert naar cybercrime gaan opvoeren om de pakkans van cybercriminelen te vergroten.

Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie die door minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhof is gepubliceerd. Het aantal onderzoeken naar cybercrime wordt opgevoerd van 220 in 2016 naar uiteindelijk 360 in 2018.

Global Forum on Cyber Expertise

Daarnaast moet komend jaar ook het Global Forum on Cyber Expertise concreet gestalte gaan krijgen. Dit is een internationaal forum voor internetveiligheid dat in april werd gelanceerd op de Global Conference on Cyber Space in Den Haag. Het forum moet leiden tot betere samenwerking tussen aangesloten landen door kennis te bundelen en best practices te delen.

Tot slot komt er voor organisaties in de vitale sectoren, zoals elektriciteit, gas, drinkwater en telecom, een meldplicht voor ‘digitale veiligheidsincidenten’. Deze meldplicht is onderdeel van een wetsvoorstel dat naar verwachting in 2016 in het parlement wordt behandeld.

Europees voorzitterschap

Nederland wil daarnaast tijdens haar Europees voorzitterschap in de eerste helft van 2016 gaan inzetten op digitale veiligheid. Nederland gaat onder andere streven naar een ‘up-to-date EU Cyber Security Strategie’. Hiermee wil Nederland de internationale samenwerking bij het aanpakken van cybercrime gaan verbeteren. Zo wil Nederland dat software- en hardwarelekken in EU-verband worden gemeld en afgehandeld. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden komen cybercriminelen buiten de landsgrenzen op te sporen en gaat Nederland voorstellen een Europees netwerk van aanklagers op het gebied van cybercrime op te richten.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.