Nederlandse politie gaat cybercrime harder aanpakken

hacker

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) gaat meer inzetten op de bestrijding van cybercrime. Het ministerie wil het aantal onderzoeken dat de politie uitvoert naar cybercrime gaan opvoeren om de pakkans van cybercriminelen te vergroten.

Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie die door minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhof is gepubliceerd. Het aantal onderzoeken naar cybercrime wordt opgevoerd van 220 in 2016 naar uiteindelijk 360 in 2018.

Global Forum on Cyber Expertise

Daarnaast moet komend jaar ook het Global Forum on Cyber Expertise concreet gestalte gaan krijgen. Dit is een internationaal forum voor internetveiligheid dat in april werd gelanceerd op de Global Conference on Cyber Space in Den Haag. Het forum moet leiden tot betere samenwerking tussen aangesloten landen door kennis te bundelen en best practices te delen.

Tot slot komt er voor organisaties in de vitale sectoren, zoals elektriciteit, gas, drinkwater en telecom, een meldplicht voor ‘digitale veiligheidsincidenten’. Deze meldplicht is onderdeel van een wetsvoorstel dat naar verwachting in 2016 in het parlement wordt behandeld.

Europees voorzitterschap

Nederland wil daarnaast tijdens haar Europees voorzitterschap in de eerste helft van 2016 gaan inzetten op digitale veiligheid. Nederland gaat onder andere streven naar een ‘up-to-date EU Cyber Security Strategie’. Hiermee wil Nederland de internationale samenwerking bij het aanpakken van cybercrime gaan verbeteren. Zo wil Nederland dat software- en hardwarelekken in EU-verband worden gemeld en afgehandeld. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden komen cybercriminelen buiten de landsgrenzen op te sporen en gaat Nederland voorstellen een Europees netwerk van aanklagers op het gebied van cybercrime op te richten.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1