Nederlandse politie gaat cybercrime harder aanpakken

hacker

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) gaat meer inzetten op de bestrijding van cybercrime. Het ministerie wil het aantal onderzoeken dat de politie uitvoert naar cybercrime gaan opvoeren om de pakkans van cybercriminelen te vergroten.

Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie die door minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhof is gepubliceerd. Het aantal onderzoeken naar cybercrime wordt opgevoerd van 220 in 2016 naar uiteindelijk 360 in 2018.

Global Forum on Cyber Expertise

Daarnaast moet komend jaar ook het Global Forum on Cyber Expertise concreet gestalte gaan krijgen. Dit is een internationaal forum voor internetveiligheid dat in april werd gelanceerd op de Global Conference on Cyber Space in Den Haag. Het forum moet leiden tot betere samenwerking tussen aangesloten landen door kennis te bundelen en best practices te delen.

Tot slot komt er voor organisaties in de vitale sectoren, zoals elektriciteit, gas, drinkwater en telecom, een meldplicht voor ‘digitale veiligheidsincidenten’. Deze meldplicht is onderdeel van een wetsvoorstel dat naar verwachting in 2016 in het parlement wordt behandeld.

Europees voorzitterschap

Nederland wil daarnaast tijdens haar Europees voorzitterschap in de eerste helft van 2016 gaan inzetten op digitale veiligheid. Nederland gaat onder andere streven naar een ‘up-to-date EU Cyber Security Strategie’. Hiermee wil Nederland de internationale samenwerking bij het aanpakken van cybercrime gaan verbeteren. Zo wil Nederland dat software- en hardwarelekken in EU-verband worden gemeld en afgehandeld. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden komen cybercriminelen buiten de landsgrenzen op te sporen en gaat Nederland voorstellen een Europees netwerk van aanklagers op het gebied van cybercrime op te richten.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1