Nederlandse politie gaf 2,7 miljoen euro uit aan FinFisher-spyware

De Nederlandse politie heeft ruim 2,7 miljoen euro betaald om gebruik te kunnen maken van de beruchte FinFisher-spionagesoftware van Gamma. Dit blijkt uit documenten die via Wikileaks zijn uitgelekt.

De uitgelekte documenten bevatten het klantenbestand van Gamma, dat door hackers is buitgemaakt. Uit dit bestand is af te leiden dat de Nederlandse politie in totaal 16 licenties heeft afgenomen bij Gamma. Het gaat om licenties voor FinSpy, FinSpy Mobile en FinFly USB. Voor de licenties betaalde de Nederlandse politie in totaal 2.741.760 euro.

Twee licenties zijn nog geldig

De meeste licenties zijn inmiddels overigens verholpen. Alleen twee basislicenties voor FinSpy en FinSpy Mobile lijken op dit moment nog geldig te zijn. De omschrijving van beide licenties luidt: "Base license + 5 targets + 5 mobile targets + 2 agents". Beide licenties zijn tot 30 juni 2015 02:00 uur geldig.

In het uitgelekte document zijn ook support-aanvragen van de Nederlandse politie bij Gamma te vinden. De KLPD blijkt onder andere aan de bel te hebben getrokken over het feit dat de virusscanner AVG in staat is FinSpy te detecteren. Ook waarschuwde de KLPD Gamma over het feit dat audioverkeer onversleuteld werd verzonden tussen een mobiel doelwit en de server van de KLPD. De KLPD heeft Gamma eveneens gevraagd de standaardtekst 'Deployment SMS' te verwijderen, om te voorkomen dat deze tekst per ongeluk naar doelwitten kan worden verstuurd.

PC-versie van FinSpy

Naast het klantenbestand van Gamma is ook de PC-versie van FinSpy uitgelekt. De tool is te downloaden via de website van Wikileaks. Het uitgelekte klantenbestand is hier te vinden.

Lees ook
NSA tapte volledige telefoonverkeer van onbekend land lange tijd af

NSA tapte volledige telefoonverkeer van onbekend land lange tijd af

Dat de NSA op de grote schaal telefoonverkeer afluistert is al langer bekend. De omvang waarmee dit gebeurd blijkt echter nog veel groter te zijn dan gedacht. De Amerikaanse inlichtingendienst blijkt al het telefoonverkeer van een onbekend land langdurig te hebben afgetapt. Hierdoor waren alle telefoontjes vanuit het land maar liefst een maand lan1

Veel aandacht voor cyberspionage rond Nuclear Security Summit

Veel aandacht voor cyberspionage rond Nuclear Security Summit

IT beveiliging speelt een belangrijke rol in de beveiliging rond de Nuclear Security Summit die deze maand in Den Haag wordt georganiseerd. Nederland steekt daarom veel tijd en geld in het tegengaan van cyberspionage en 'cyberwarfare'. Dit melden bronnen die betrokken zijn bij de nucleaire top aan De Gelderlander. Onder andere de draadloze netwerk1

NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

De NSA infecteert op grote schaal computersystemen met malware. Door kwetsbaarheden in allerlei software te misbruiken kan de NSA kwaadaardige software installeren op computers van doelwitten, waardoor zij toegang kregen tot deze systemen. Dit meldt Glenn Greenwald op The Intercept. Greenwald is een journalist die in het verleden veel heeft geschr1