NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

spionage

De NSA infecteert op grote schaal computersystemen met malware. Door kwetsbaarheden in allerlei software te misbruiken kan de NSA kwaadaardige software installeren op computers van doelwitten, waardoor zij toegang kregen tot deze systemen.

Dit meldt Glenn Greenwald op The Intercept. Greenwald is een journalist die in het verleden veel heeft geschreven over de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaanse inlichtingendienst zou de verspreiding van de malware grotendeels hebben geautomatiseerd, waardoor medewerkers hier nauwelijks omkijken naar hebben. Ook de informatie die met behulp van de malware wordt verzameld komt grotendeels geautomatiseerd binnen.

Implants

De NSA noemt de infecties met malware zelf 'implants'. Om deze implants te maken zou de NSA misbruik maken van kwetsbaarheden in allerlei software. Denk hierbij aan bekende webbrowsers zoals Firefox en Internet, maar ook aan veelgebruikte plug-ins zoals Java en Flash. Ook valt de NSA fouten in de firmware van routers aan.

De inlichtingendienst hanteert verschillende methodes om verdachte systemen te injecten met malware. Enkele jaren geleden zette de NSA vooral spammailtjes in om systemen te infecteren. Gebruikers zijn zich vandaag de dag echter beter bewust van de risico's van spammailtjes, waardoor deze aanval in effectiviteit is gedaald. De NSA zou zich daarom steeds vaker voordoen als servers van Facebook om zo het vertrouwen van verdachten te winnen.

Server bezoeken is voldoende

Hackers van de NSA melden dat doelwitten alleen maar een server van de NSA via een webbrowser hoeven te bezoeken om besmet te raken. De hackers zijn er dan ook van overtuigd dat zij beveiligingsmaatregelen als virusscanners en firewalls zonder problemen kunnen omzeilen.

Virtual Private Networks (VPN's) hebben het imago volledige anonimiteit te kunnen garanderen op het internet. Dit blijkt niet helemaal te kloppen. De NSA is namelijk in staat de versleutelde tunnels tussen de computer van een verdachte en een VPN te kraken, waarna het dataverkeer kan worden afgeluisterd. Ook een VPN is dus niet voldoende om de NSA buiten de deur te houden.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.