Nederlandse politie gaf 2,7 miljoen euro uit aan FinFisher-spyware

De Nederlandse politie heeft ruim 2,7 miljoen euro betaald om gebruik te kunnen maken van de beruchte FinFisher-spionagesoftware van Gamma. Dit blijkt uit documenten die via Wikileaks zijn uitgelekt.

De uitgelekte documenten bevatten het klantenbestand van Gamma, dat door hackers is buitgemaakt. Uit dit bestand is af te leiden dat de Nederlandse politie in totaal 16 licenties heeft afgenomen bij Gamma. Het gaat om licenties voor FinSpy, FinSpy Mobile en FinFly USB. Voor de licenties betaalde de Nederlandse politie in totaal 2.741.760 euro.

Twee licenties zijn nog geldig

De meeste licenties zijn inmiddels overigens verholpen. Alleen twee basislicenties voor FinSpy en FinSpy Mobile lijken op dit moment nog geldig te zijn. De omschrijving van beide licenties luidt: "Base license + 5 targets + 5 mobile targets + 2 agents". Beide licenties zijn tot 30 juni 2015 02:00 uur geldig.

In het uitgelekte document zijn ook support-aanvragen van de Nederlandse politie bij Gamma te vinden. De KLPD blijkt onder andere aan de bel te hebben getrokken over het feit dat de virusscanner AVG in staat is FinSpy te detecteren. Ook waarschuwde de KLPD Gamma over het feit dat audioverkeer onversleuteld werd verzonden tussen een mobiel doelwit en de server van de KLPD. De KLPD heeft Gamma eveneens gevraagd de standaardtekst 'Deployment SMS' te verwijderen, om te voorkomen dat deze tekst per ongeluk naar doelwitten kan worden verstuurd.

PC-versie van FinSpy

Naast het klantenbestand van Gamma is ook de PC-versie van FinSpy uitgelekt. De tool is te downloaden via de website van Wikileaks. Het uitgelekte klantenbestand is hier te vinden.

Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1