Nederlandse politie gaf 2,7 miljoen euro uit aan FinFisher-spyware

De Nederlandse politie heeft ruim 2,7 miljoen euro betaald om gebruik te kunnen maken van de beruchte FinFisher-spionagesoftware van Gamma. Dit blijkt uit documenten die via Wikileaks zijn uitgelekt.

De uitgelekte documenten bevatten het klantenbestand van Gamma, dat door hackers is buitgemaakt. Uit dit bestand is af te leiden dat de Nederlandse politie in totaal 16 licenties heeft afgenomen bij Gamma. Het gaat om licenties voor FinSpy, FinSpy Mobile en FinFly USB. Voor de licenties betaalde de Nederlandse politie in totaal 2.741.760 euro.

Twee licenties zijn nog geldig

De meeste licenties zijn inmiddels overigens verholpen. Alleen twee basislicenties voor FinSpy en FinSpy Mobile lijken op dit moment nog geldig te zijn. De omschrijving van beide licenties luidt: "Base license + 5 targets + 5 mobile targets + 2 agents". Beide licenties zijn tot 30 juni 2015 02:00 uur geldig.

In het uitgelekte document zijn ook support-aanvragen van de Nederlandse politie bij Gamma te vinden. De KLPD blijkt onder andere aan de bel te hebben getrokken over het feit dat de virusscanner AVG in staat is FinSpy te detecteren. Ook waarschuwde de KLPD Gamma over het feit dat audioverkeer onversleuteld werd verzonden tussen een mobiel doelwit en de server van de KLPD. De KLPD heeft Gamma eveneens gevraagd de standaardtekst 'Deployment SMS' te verwijderen, om te voorkomen dat deze tekst per ongeluk naar doelwitten kan worden verstuurd.

PC-versie van FinSpy

Naast het klantenbestand van Gamma is ook de PC-versie van FinSpy uitgelekt. De tool is te downloaden via de website van Wikileaks. Het uitgelekte klantenbestand is hier te vinden.

Lees ook
D66 wilt een parlementaire enquête na verzamelen telefoongegevens door AIVD

D66 wilt een parlementaire enquête na verzamelen telefoongegevens door AIVD

De AIVD heeft zelf de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken verzameld. Dit meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op een brief aan de Tweede Kamer. De minister beweerde eerder nog dat Nederland geen telefoongegevens verzamelde en dit alleen het werk was van buitenlandse inlichtingendiensten. D66 laat in een reactie op onthulling wete1

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'. De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installati1

Actiegroep wil watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

Actiegroep wil watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

De spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA hebben niet alleen in Europa, maar zeker ook in de Verenigde Staten (VS) voor veel ophef gezorgd. Een groep Amerikaanse actievoerders probeert de cyberspionage van de NSA via de juridische weg te dwarsbomen. De actiegroep wil de watertoevoer naar een datacenter van de NSA stopleggen, waar1