Hackers vertellen over motieven in documentaire (video)

hacker

De daders van cyberaanvallen blijven doorgaans naam- en gezichtloos. Om cybercriminelen een gezicht te geven laat Norton daarom in een documentaire vier hackers aan het woord. De documentaire ‘In Search of the Most Dangerous Town on the Internet’ geeft een uitgebreide kijk op de hackerscultuur en –ethos, en gaat in op de socio-economische factoren die de ondergrondse informatie-economie in Roemenië aanwakkeren.

“Cybercrime is een lucratieve business die elk jaar helaas miljoenen mensen over de hele wereld treft”, zegt Derek O’Carrol, Senior Vice President van de Norton Business Unit bij Symantec. “We zien dat cybercriminelen steeds vaker agressieve aanvalsmethoden gebruiken zoals ransomware, waarbij we het afgelopen jaar een toename hebben gezien van 113 procent¹. Ons doel is om de discussie over cybercrime aan te wakkeren en het belang van het beschermen van iemand zijn identiteit en persoonlijke informatie te onderstrepen in de verbonden wereld van vandaag.”

Cybercrime een gezicht geven

Norton wil met de Most Dangerous Town documentaire het probleem van cybercrime een gezicht geven en de realiteit van het menselijke element achter het landschap van cyberdreigingen aan het licht brengen. De documentaire is gefilmd in Râmnicu Vâlcea in Roemenië, ook wel bekend als “Hackersville” en volgens Norton één van de grootste hackersgemeenschappen ter wereld. In de stad zijn veel geavanceerde hackers te vinden die zich bezig houden met allerlei vormen van cybercrime, variërend van scamming tot phishing en zeer complexe hacks. De film crew is naar Roemenië afgereisd om de factoren te onderzoeken die cybercrime laten manifesteren.

In de documentaire komen hackers en scammers aan het woord die persoonlijke- en overheidsaccounts in gevaar hebben gebracht. De hackers zijn onder andere bekend van cyberincidenten rond NASA, European Space Agency, George Bush, Hillary Clinton en de Engelse Koninklijke Marine. In een reeks interviews onthullen de hackers hun methodes, motivaties en verrassende redenen waarom zij ervoor kozen om betrokken te raken in een leven van cybercrime.

Hackers

De volgende hackers komen in de documentaire aan het woord:

‘Iceman’

Iceman, ook bekend als Robert Butyka, is een Roemeense hacker die bekend staat om de infiltratie in 25 computers bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, in december 2010. De computers waren onderdeel van het Atmosphereic Infrared Sounder Program, welke wordt gebruikt om klimaatonderzoek te ondersteunen en weersvoorspellingen te verbeteren. Deze aanval eindigde in computers die meer dan twee maanden onbruikbaar waren en resulteerde in meer dan 500.000 dollar aan schade.

‘Tinkode’

Tinkode is een Roemeense hacker, zijn naam is Manole Razvan Cernaianu. Tinkode is bekend van het hacken van belangrijke websites zoals die van het Amerikaanse leger, de Engelse Koninklijke Marine, European Space Agency, MySQL en Google.

‘Madalin’

Madalin Dumitru is de zakenpartner van Tinkode en de oprichter en CEO van Cyber Smart Defence. Hij heeft 12 jaar ervaring met IT-bedrijven waaronder internetmarketing bedrijven. Dumitru heeft een achtergrond in management, sales en marketing.

‘Guccifer’

Guccifer is de Roemeense hacker Marcel Lazar, die bekendheid kreeg nadat hij toegang wist te verkrijgen tot persoonlijke e-mailaccounts van publieke figuren zoals Hillary Clinton en Colin Powell. Lazar heeft zijn identiteit meerdere jaren geheim kunnen houden voor de FBI en geheime dienst.

Meer informatie over de documentaire is hier te vinden.

Lees ook
security.txt verplicht voor overheid

security.txt verplicht voor overheid

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.

Proofpoint: Russische hackers richten zich op ambtenaren en CEO's met pro-Russische propaganda

Proofpoint: Russische hackers richten zich op ambtenaren en CEO's met pro-Russische propaganda

Uit recent onderzoek van Proofpoint blijkt dat pro-Russische propaganda wordt gebruikt om negatieve politieke berichten te creëren over mensen die zich het afgelopen jaar hebben uitgesproken tegen de Russische president Vladimir Poetin. Deze berichten zijn echter ook gericht tegen mensen die zich hebben verzet tegen de invasie van Rusland in Oekraïne.

Hackers maken misbruik van Microsofts verificatievinkje

Hackers maken misbruik van Microsofts verificatievinkje

Geverifieerd zijn op populaire platforms zoals Instagram, Twitter of de AppStore is het statussymbool van vandaag. Geverifieerde accounts worden eenmaal meer vertrouwd door allerlei gebruikers. Hetzelfde geldt in de bedrijfswereld met externe Microsoft geverifieerde OAuth-applicaties. Helaas hebben hackers de voordelen hiervan ook in de Microsoft-omgeving...