Proofpoint: Russische hackers richten zich op ambtenaren en CEO's met pro-Russische propaganda

proofpoint

Uit recent onderzoek van Proofpoint blijkt dat pro-Russische propaganda wordt gebruikt om negatieve politieke berichten te creëren over mensen die zich het afgelopen jaar hebben uitgesproken tegen de Russische president Vladimir Poetin. Deze berichten zijn echter ook gericht tegen mensen die zich hebben verzet tegen de invasie van Rusland in Oekraïne.  

TA499 (ook bekend als Vovan en Lexus) is een Russische hackersgroep die sinds 2021 cyberaanvallen uitvoert. Met deze aanvallen proberen hackers hooggeplaatste ambtenaren en CEO's van bekende bedrijven en beroemdheden over te halen om deel te nemen aan gerichte telefoon- of videogesprekken. Proofpoint verwacht dat TA499 zijn aanvallen ter ondersteuning van zijn politieke agenda zal voortzetten. Belangrijkste resultaten van het onderzoek: TA499, ook bekend als Vovan en Lexus, is een Russische hackersgroep die sinds 2021 cyberaanvallen uitvoert via e-mail.

Met zijn cyberaanvallen probeert de groep hooggeplaatste ambtenaren en CEO's van bekende bedrijven en beroemdheden over te halen om deel te nemen aan gerichte telefoon- of videogesprekken. De oproepen zijn een poging tot pro-Russische propaganda, bedoeld om negatieve politieke berichten te creëren over mensen die zich het afgelopen jaar hebben uitgesproken tegen de Russische president Vladimir Poetin en zich hebben verzet tegen de invasie van Rusland in Oekraïne. TA499 is een ernstige bedreiging vanwege de schade die dergelijke propaganda kan toebrengen aan de reputatie en de publieke perceptie van degenen die het doelwit zijn. Bovendien bestendigt het desinformatie.

Het volledige onderzoek is hier beschikbaar.

Lees ook
Hackers maken misbruik van Microsofts verificatievinkje

Hackers maken misbruik van Microsofts verificatievinkje

Geverifieerd zijn op populaire platforms zoals Instagram, Twitter of de AppStore is het statussymbool van vandaag. Geverifieerde accounts worden eenmaal meer vertrouwd door allerlei gebruikers. Hetzelfde geldt in de bedrijfswereld met externe Microsoft geverifieerde OAuth-applicaties. Helaas hebben hackers de voordelen hiervan ook in de Microsoft-omgeving...

Proofpoint: Chinese hackers richten zich op energiesector

Proofpoint: Chinese hackers richten zich op energiesector

Proofpoint heeft een recente campagne van TA423 (ook wel bekend als Leviathan / APT40) onderzocht. Deze groep wordt in verband gebracht met de Chinese staat. De campagne omvat een internationaal gebied, maar richt zich voornamelijk op de regio Azië-Pacific, Australische overheidsinstanties en bedrijven en landen die actief zijn in de Zuid-Chinese Zee.

Venafi: bijna tweederde bedrijven denkt te zijn aangevallen door staatshackers

Venafi: bijna tweederde bedrijven denkt te zijn aangevallen door staatshackers

Venafi maakt de resultaten bekend van een onderzoek naar de impact van het toenemend aantal cyberaanvallen door staatshackers en de recente geopolitieke ontwikkelingen. 64% van ruim 1.100 ondervraagde securitymanagers denkt dan hun organisatie is aangevallen door hackers die in opdracht van landsregeringen werken. Verder heeft 66% de cyberstrategie...