Weinig vertrouwen in aanpak internetoplichting

hacker

Nederlanders hebben maar weinig vertrouwen in de aanpak van internetoplichting. 56% van de Nederlanders die hiervan slachtoffer is geworden noemt aangifte doen bij de politie zinloos en heeft dan ook geen aangifte gedaan.

Dit blijkt uit onderzoek van Fraudehelpdesk onder 1.600 Nederlanders. 20% van deze groep is sinds 2012 slachtoffer geworden van online oplichting, terwijl 21% een slachtoffer kent. Dit percentage ligt flink hoger dan in oktober 2014, toe 9% aangaf sinds 2012 slachtoffers te zijn geworden van online oplichting.

Verantwoordelijkheid van overheid

Het feit dat ruim de helft van de Nederlanders geen aangifte doet is opvallend. 75% van de respondenten noemt het namelijk wel een verantwoordelijkheid van de overheid om dergelijke criminaliteit te bestrijden. Het feit dat veel Nederlanders geen aangifte doen bemoeilijkt dit.

De bekendste vormen van internetoplichting zijn creditcardfraude, identiteitsroof en webwinkelfraude. Ook datingfraude komt veel voor: 22% is hiermee bekend. De helft van de respondenten acht zichzelf niet gevoelig voor oplichting, terwijl 7% zichzelf juist een grote kans toedicht om te worden getild. Ruim 40 procent heeft geen idee of men gevoelig is voor oplichting.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1