Weinig vertrouwen in aanpak internetoplichting

hacker

Nederlanders hebben maar weinig vertrouwen in de aanpak van internetoplichting. 56% van de Nederlanders die hiervan slachtoffer is geworden noemt aangifte doen bij de politie zinloos en heeft dan ook geen aangifte gedaan.

Dit blijkt uit onderzoek van Fraudehelpdesk onder 1.600 Nederlanders. 20% van deze groep is sinds 2012 slachtoffer geworden van online oplichting, terwijl 21% een slachtoffer kent. Dit percentage ligt flink hoger dan in oktober 2014, toe 9% aangaf sinds 2012 slachtoffers te zijn geworden van online oplichting.

Verantwoordelijkheid van overheid

Het feit dat ruim de helft van de Nederlanders geen aangifte doet is opvallend. 75% van de respondenten noemt het namelijk wel een verantwoordelijkheid van de overheid om dergelijke criminaliteit te bestrijden. Het feit dat veel Nederlanders geen aangifte doen bemoeilijkt dit.

De bekendste vormen van internetoplichting zijn creditcardfraude, identiteitsroof en webwinkelfraude. Ook datingfraude komt veel voor: 22% is hiermee bekend. De helft van de respondenten acht zichzelf niet gevoelig voor oplichting, terwijl 7% zichzelf juist een grote kans toedicht om te worden getild. Ruim 40 procent heeft geen idee of men gevoelig is voor oplichting.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1