Weinig vertrouwen in aanpak internetoplichting

hacker

Nederlanders hebben maar weinig vertrouwen in de aanpak van internetoplichting. 56% van de Nederlanders die hiervan slachtoffer is geworden noemt aangifte doen bij de politie zinloos en heeft dan ook geen aangifte gedaan.

Dit blijkt uit onderzoek van Fraudehelpdesk onder 1.600 Nederlanders. 20% van deze groep is sinds 2012 slachtoffer geworden van online oplichting, terwijl 21% een slachtoffer kent. Dit percentage ligt flink hoger dan in oktober 2014, toe 9% aangaf sinds 2012 slachtoffers te zijn geworden van online oplichting.

Verantwoordelijkheid van overheid

Het feit dat ruim de helft van de Nederlanders geen aangifte doet is opvallend. 75% van de respondenten noemt het namelijk wel een verantwoordelijkheid van de overheid om dergelijke criminaliteit te bestrijden. Het feit dat veel Nederlanders geen aangifte doen bemoeilijkt dit.

De bekendste vormen van internetoplichting zijn creditcardfraude, identiteitsroof en webwinkelfraude. Ook datingfraude komt veel voor: 22% is hiermee bekend. De helft van de respondenten acht zichzelf niet gevoelig voor oplichting, terwijl 7% zichzelf juist een grote kans toedicht om te worden getild. Ruim 40 procent heeft geen idee of men gevoelig is voor oplichting.

Meer over
Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1