VN: ‘Landen mogen encryptie niet verbieden’

internet_logo

Landen mogen niet zo maar encryptie verbieden of onmogelijk maken. Dit stelt David Kaye, rapporteur van de Verenigde Naties rond vrijheid van meningsuiting.

Dit schrijft Kaye in een verklaring over aanvallen op de vrijheid van meningsuiting. In deze verklaring worden dergelijke aanvallen veroordeeld en uiteen gezet. Alleen na uitvoering van een driedelige test, die moet voldoen aan internationale wetten op het gebied van mensenrechten zou het gebruik van encryptie enigzins kunnen worden ingeperkt. Deze test stelt onder andere dat overheden een geschreven, duidelijke en eenduidige wet moeten volgen die dit reguleert. Het inperken van de anonimiteit op internet moet daarnaast noodzakelijk zijn.

Surveillance door overheden

Kaye schrijft daarnaast dat conflictsituaties geen reden mogen zijn om surveillance van burgers op te voeren. Hiermee maken overheden inbreuk op de privacy van burgers en perken zij de vrijheid van meningsuiting in. Ook in dit geval mogen dergelijke maatregelen alleen worden ingevoerd als de eerder genoemde driedelige test is uitgevoerd en de maatregel noodzakelijk is. Surveillance mag in dit geval alleen gericht en op beperkte schaal worden uitgevoerd. Een balans tussen veiligheid en zowel privacy als vrijheid van meningsuiting staat hierbij centraal.

De volledige verklaring van David Kaye is hier te vinden.

Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1