Vermeend datalek kost gemeente Almelo 35.000 euro

data-freeimages-malkowitch

Het recente vermeende datalek bij de gemeente Almelo heeft in totaal zo’n 35.000 euro gekost. Dit terwijl het datalek uiteindelijk niet bleek te bestaan.

Dit meldt Tubantia. De gemeente Almelo sloeg in september alarm nadat de overtuiging bestond dat persoonsgegevens van 282 burgers waren gestolen via een datalek. Hierop werd een onderzoek ingesteld, dat vorige maand is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er toch geen sprake was van een datalek.

35.000 euro

Ondanks dat de zaak met een sisser afloopt is deze niet zonder gevolgen. Het incident heeft de gemeente Almelo ongeveer 35.000 euro gekost. Zo werd onder andere Hoffman Bedrijfsrecherche ingeschakeld, die de betrokken medewerker heeft verhoord.

De gemeente stelt geleerd te hebben van het incident. Eén van de belangrijkste leermomenten is volgens wethouder Javier Cornelissen het feit dat collega-bestuurders van andere gemeenten eerder geïnformeerd moeten worden. Daarnaast is geconcludeerd dat logbestanden langer bewaard moeten blijven. Deze worden nu na enkele maanden verwijderd. “Dat heeft ons bij het onderzoek ook wel parten gespeeld”, zegt Anne-Marie Oost, Manager Informatisering en Automatisering bij de gemeente Almelo. Het langer bewaren van logbestanden biedt uitkomst, maar heeft wel financiële gevolgen.

Onregelmatigheden sneller opsporen

Daarnaast gaat de gemeenten het internetverkeer nauwlettender in de gaten houden. Hierdoor hoopt de gemeente onregelmatigheden sneller te kunnen opsporen.

Meer over
Lees ook
'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen. Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijge1

Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Hackers kunnen zonder toestemming meekijken met webcams, IP-camera's en babymonitors

Diverse webcams, IP-camera's en babymonitors van de Chinese fabrikant Foscam bevatten een ernstig lek. Iedereen die in het bezit is van het IP-adres van één van deze apparaten kan de videobeelden die de apparaten maken bekijken. Het videomateriaal kan ook worden opgenomen. De bug is aan het licht gekomen op het supportforum van Foscam. Beveiligin1

Gevoelige documenten van Microsoft in handen van hackersgroep Syrian Electronic Army

Gevoelige documenten van Microsoft in handen van hackersgroep Syrian Electronic Army

Een aantal gevoelige documenten van Microsoft zijn in handen gekomen van de Syrische hackersgroep Syrian Electronic Army (SEA). De documenten bevatten informatie over verzoeken van opsporingsinstanties om informatie. De informatie is in handen gekomen van hackers na een phishingaanval op medewerkers van het bedrijf. Vorige week bleek dat zowel he1