Vermeend datalek kost gemeente Almelo 35.000 euro

data-freeimages-malkowitch

Het recente vermeende datalek bij de gemeente Almelo heeft in totaal zo’n 35.000 euro gekost. Dit terwijl het datalek uiteindelijk niet bleek te bestaan.

Dit meldt Tubantia. De gemeente Almelo sloeg in september alarm nadat de overtuiging bestond dat persoonsgegevens van 282 burgers waren gestolen via een datalek. Hierop werd een onderzoek ingesteld, dat vorige maand is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er toch geen sprake was van een datalek.

35.000 euro

Ondanks dat de zaak met een sisser afloopt is deze niet zonder gevolgen. Het incident heeft de gemeente Almelo ongeveer 35.000 euro gekost. Zo werd onder andere Hoffman Bedrijfsrecherche ingeschakeld, die de betrokken medewerker heeft verhoord.

De gemeente stelt geleerd te hebben van het incident. Eén van de belangrijkste leermomenten is volgens wethouder Javier Cornelissen het feit dat collega-bestuurders van andere gemeenten eerder geïnformeerd moeten worden. Daarnaast is geconcludeerd dat logbestanden langer bewaard moeten blijven. Deze worden nu na enkele maanden verwijderd. “Dat heeft ons bij het onderzoek ook wel parten gespeeld”, zegt Anne-Marie Oost, Manager Informatisering en Automatisering bij de gemeente Almelo. Het langer bewaren van logbestanden biedt uitkomst, maar heeft wel financiële gevolgen.

Onregelmatigheden sneller opsporen

Daarnaast gaat de gemeenten het internetverkeer nauwlettender in de gaten houden. Hierdoor hoopt de gemeente onregelmatigheden sneller te kunnen opsporen.

Meer over
Lees ook
Datingapp Tinder lekt locatie van gebruikers

Datingapp Tinder lekt locatie van gebruikers

De datingapp Tinder bevat een ernstig lek. Vorig jaar dichtte de ontwikkelaar van de app een gat waardoor via GPS de locatie van gebruikers nauwkeurig was te bepalen. Hierbij is echter een fout gemaakt, waardoor kwaadwillenden alsnog de locaties van gebruikers konden achterhalen. Tinder registreert de laatst bekende locatie van een gebruiker en ge1

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil samen met Frankrijk een Europees netwerk van datacenters ontwikkelen om de Amerikanen buiten de deur te houden. Door een Europees netwerk door Europese bedrijven op Europees grondgebied op te laten zetten wil Merkel zeker stellen dat de Amerikaanse overheid data in de datacenters via de Patriot Act niet k1

Klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Klokkenluider Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

NSA-klokkenluider Edward Snowden is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Noorse parlementsleden Bård Vegar Solhjell en Snorre Valen nomineren Snowden voor de prijs. Solhjell en Valen schrijven dat Snowden een discussie heeft aangewakkerd over surveillance door inlichtingendiensten en vertrouwen in de overheid. De politici stellen dat1