Verenigde Naties wil een digitale vredesmacht opzetten

De Verenigde Naties (VN) wil een ICT-beveiligingsdivisie opzetten. De divisie krijgt twee afdelingen: één gericht op beveiliging en één gericht op de bestrijding van cybercriminaliteit.

Dit maakt chief information technology officer van de VN Atefeh Riazi bekend in een interview met het Duitse Heise. Riazi noemt het opzetten van een cyberafdeling bij de VN noodzakelijk, aangezien oorlogen in de toekomst steeds vaker digitaal uitgevochten zullen worden. Een ‘digitale vredesmacht’ moet zorgen dat de VN hierop voorbereid is.

De nieuwe tak van de VN moet een wereldwijd ‘Computer Emergency Response Team’ (CERT) worden en gaan reageren op digitale dreigingen. De divisie moet onder andere beveiligingsmedewerkers van VN-lidstaten gaan opleiden door cursussen te geven, die ongeveer twee jaar zouden duren. Daarnaast moet de digitale vredesmacht zorgen voor meer gegevensuitwisseling tussen nationale instanties.

Lees ook
Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.