Verenigde Naties wil een digitale vredesmacht opzetten

De Verenigde Naties (VN) wil een ICT-beveiligingsdivisie opzetten. De divisie krijgt twee afdelingen: één gericht op beveiliging en één gericht op de bestrijding van cybercriminaliteit.

Dit maakt chief information technology officer van de VN Atefeh Riazi bekend in een interview met het Duitse Heise. Riazi noemt het opzetten van een cyberafdeling bij de VN noodzakelijk, aangezien oorlogen in de toekomst steeds vaker digitaal uitgevochten zullen worden. Een ‘digitale vredesmacht’ moet zorgen dat de VN hierop voorbereid is.

De nieuwe tak van de VN moet een wereldwijd ‘Computer Emergency Response Team’ (CERT) worden en gaan reageren op digitale dreigingen. De divisie moet onder andere beveiligingsmedewerkers van VN-lidstaten gaan opleiden door cursussen te geven, die ongeveer twee jaar zouden duren. Daarnaast moet de digitale vredesmacht zorgen voor meer gegevensuitwisseling tussen nationale instanties.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1