Twitter waarschuwt gebruikers voor staatshackers

Verschillende Twitter-gebruikers zijn door Twitter gewaarschuwd voor staatshackers. Deze aanvallers zouden uit zijn op e-mailadressen, IP-adressen en/of telefoonnummers van slachtoffers.

Slechts een kleine groep Twitter-gebruikers heeft de boodschap ontvangen. De non-profit organisatie Coldhak uit het Canadese Winnipeg is één van deze gebruikers. Coldhak heeft de boodschap die het ontving van Twitter online gezet.

Waarschuwing

De waarschuwing luidt als volgt:

“Als voorzorgsmaatregel waarschuwen wij u dat uw Twitter-account onderdeel is van een kleine groep accounts die mogelijk doelwit zijn geworden van staatsaanvallers. We denken dat deze hackers (die mogelijk verbonden zijn aan een overheid) proberen informatie in handen te krijgen zoals e-mailadressen, IP-adressen en/of telefoonnummers.

Op dit moment hebben we geen bewijs dat zij uw accountinformatie hebben bemachtigd, maar we onderzoeken deze zaak actief. We hadden graag meer informatie met u gedeeld, maar op dit moment hebben we geen extra informatie die kunnen verstrekken.

Het is mogelijk dat uw account niet het bedoelde doelwit was van de verdachte activiteit, maar we willen u hierover zo snel mogelijk op de hoogte stellen. We erkennen dat dit een grote zorg kan zijn indien u ervoor kiest onder een pseudoniem te Tweeten. Voor tips over het beschermen van uw online identiteit kunt u het Tor Project (https://www.torproject.org/) of EFF’s ‘Protecting Yourself on Social Networks’ (https://ssd.eff.org/en/module/protecting-yourself-social-networks) bezoeken.”

Facebook

Twitter is niet het eerste sociale netwerk dat aan de bel trekt over staatshackers. Eerder kondigde Facebook al aan gebruikers die mogelijk doelwit zijn van staatshackers hiervoor te gaan waarschuwen. Facebook adviseert deze gebruikers hun account te beveiligen met tweestapsverificatie.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

security.txt verplicht voor overheid

security.txt verplicht voor overheid

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.