Techbedrijven roepen EU en VS op snel met vervanger voor Safe Harbour verdrag te komen

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) moeten nog deze maand een nieuw akkoord bereiken over het uitwisselen van data tussen de EU en de VS. Indien dit akkoord niet tijdig wordt afgesloten kan dit ‘enorme gevolgen’ hebben voor duizenden bedrijven en miljoenen gebruikers.

Hiervoor waarschuwen de handelsorganisaties BUSINESSEUROPE, DIGITALEUROPE, de U.S. Chamber of Commerce en de Information Technology Industry Council (ITIC) in een gezamenlijk brief gericht aan voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de Amerikaanse president Barack Obama en de 28 leiders van de Europese lidstaten. De brief is in handen van Reuters.

Safe Harbour verdrag

De EU en VS onderhandelen al twee jaar over een nieuw verdrag over de uitwisseling van data tussen de EU en de VS. Deze onderhandelingen worden versneld gevoerd nadat het Europese Hof van Justitie in oktober 2015 het Safe Harbour verdrag ongeldig verklaarde. Dit verdrag regelde voorheen de uitwisseling van data tussen de EU en de VS.

Europese privacywaakhonden hebben eerder al bekend gemaakt de EU tot eind januari de tijd te geven om een vervangend verdrag af te sluiten met de VS om de uitwisseling van data met de VS juridisch te onderbouwen. De waakhonden kondigden aan met maatregelen te komen indien dit akkoord niet tijdig wordt gesloten. Vermoedelijk gaan de privacyorganisaties vanaf eind januari boetes opleggen aan bedrijven die data uitwisselen zonder kloppende juridische onderbouwing.

Grote onzekerheid

In de brief onderschrijven BUSINESSEUROPE, DIGITALEUROPE, de U.S. Chamber of Commerce en ITIC de noodzaak tijdig een vervangend akkoord tijdig af te sluiten. Het ongeldig verklaren van het Safe Harbour heeft volgens de organisaties tot grote onderzekerheid geleid die het vermogen van zowel Europese als Amerikaanse bedrijven en individuen om transatlantische handel te drijven ernstig heeft aangetast. “Dit probleem moet direct worden aangepakt of de consequenties voor duizenden bedrijven en miljoenen gebruikers zullen enorm zijn”, waarschuwen de handelsorganisaties.

De volledige brief van de handelsorganisaties is hier te vinden.

Lees ook
Bewaarplicht voor verkeers- en locatiegegevens uit wetsvoorstel

Bewaarplicht voor verkeers- en locatiegegevens uit wetsvoorstel

Het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaarplicht voor internet- en telecomproviders wordt aangepast. De bewaarplicht gaat alleen betrekking hebben op gebruikersgegevens, waaruit blijkt wie op welk moment van welk IP-adres gebruik heeft gemaakt. Verkeers- en locatiegegevens worden niet bewaard. Verkeersgegevens zijn gegevens die worden verwerkt voor h1

Facebook beperkt toegang van ontwikkelaars tot gebruikersdata

Facebook beperkt toegang van ontwikkelaars tot gebruikersdata

Facebook gaat de toegang van ontwikkelaars tot informatie van gebruikers verder beperken. Ontwikkelaars krijgen niet alleen standaard toegang tot minder data, maar verliezen deze toegang ook indien mensen hun app langer dan drie maanden niet gebruiken. Wie toegang wil krijgen tot meer gedetailleerde informatie, heeft hiervoor toestemming van Faceb1

Ondernemers overwegend tevreden met aanpassingen privacywet

Ondernemers overwegend tevreden met aanpassingen privacywet

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden over de wijzigingen en toevoegingen van de Tweede Kamer aan de nieuwe privacywet. De twee ondernemersorganisaties hadden in de aanloop naar de stemming door de Tweede Kamer over deze zogenoemde Uitvoeringswet AVG (UAVG) op deze wijzigingen aangedrongen. De UAVG is de uitwerking van de Europese privacywet AVG1