Stomerijen vinden jaarlijks tienduizenden USB-sticks en smartphones in vuile was

usb-stick

Stomerijen en wasserettes vinden jaarlijks tienduizenden achtergelaten USB-sticks en smartphones tussen de vuile was. Alleen in Engeland ligt het aantal gevonden memory sticks per jaar al op meer dan 22.000. Ook laten klanten daar bijna duizend smartphones per jaar achter. 45 procent van al die informatiedragers komt nooit meer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Dit blijkt uit een onderzoek van beveiligingsspecialist ESET. Securityspecialist Mark James van ESET noemt het vergeten van gegevensdragers een ernstige zaak. "Het is zorgwekkend dat zoveel apparaten simpelweg vergeten worden door hun eigenaren. Zeker in een tijdperk waarin we vrijwel dagelijks lezen over het verlies van privacygevoelige data. Nog ernstiger is het feit dat veel van die apparaten niet eens terugkomen bij de eigenaar. Waarschijnlijk worden ze gewoon bij het afval gedumpt, en wie weet waar ze vervolgens terechtkomen. Het gaat bovendien niet om kleine aantallen."

Niet zonder gevolgen

James stelt dat dit niet zonder gevolgen blijven. "Mensen moeten hun eigen veiligheid en die van anderen echt veel serieuzer nemen. Data is van grote waarde op het dark net en cybercriminelen loeren continu op kansjes. Je mag er vanuit gaan dat van de 10.000 USB-sticks die niet veilig terugkwamen een bepaald percentage gevoelige bedrijfsinformatie bevat. Er is een gerede kans dat die informatie nu in handen van cybercriminelen is."

In Nederland geldt bovendien sinds 1 januari 2016 de aangescherpte Meldplicht Datalekken. Organisaties die laks omgaan met hun (klanten)data, riskeren een forse boete.

Lasagne

Overigens waren USB-sticks en smartphones niet het enige wat de onderzoekers aantroffen. Bij de gevonden voorwerpen zaten onder meer een dode rat, Viagra-pillen, condooms, kunstgebitten, 1600 Britse ponden en een portie lasagne.

Lees ook
Omgaan met beveiligingsrisico's? Ga voor een organisatie-brede aanpak

Omgaan met beveiligingsrisico's? Ga voor een organisatie-brede aanpak

Kennis over het brede terrein van informatiebeveiliging is essentieel om risico's te beheersen. Brenno de Winter, Martijn Sprengers en Huibert Bouthoorn vertellen over de fundamentals op securitygebied die iedereen moet weten. Een datalek, DDoS-aanval of ransomware. Het risico om als organisatie te maken te krijgen met een informatiebeveiligingsin1

Herziene NEN-ISO/IEC 27005 helpt het risico van lekken van informatiebeveiliging verkleinen

Herziene NEN-ISO/IEC 27005 helpt het risico van lekken van informatiebeveiliging verkleinen

Nieuwe wetgeving zoals de AVG zet organisaties onder nog grotere druk om ervoor te zorgen dat hun informatie veilig is. Maar het hebben van de meest geschikte technologieën en processen kan een mijnenveld zijn. De onlangs herziene NEN-ISO/IEC 27005:2018 'Information technology - Security techniques - Information security risk management' biedt ric1

Bewaarplicht voor verkeers- en locatiegegevens uit wetsvoorstel

Bewaarplicht voor verkeers- en locatiegegevens uit wetsvoorstel

Het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaarplicht voor internet- en telecomproviders wordt aangepast. De bewaarplicht gaat alleen betrekking hebben op gebruikersgegevens, waaruit blijkt wie op welk moment van welk IP-adres gebruik heeft gemaakt. Verkeers- en locatiegegevens worden niet bewaard. Verkeersgegevens zijn gegevens die worden verwerkt voor h1