Stomerijen vinden jaarlijks tienduizenden USB-sticks en smartphones in vuile was

usb-stick

Stomerijen en wasserettes vinden jaarlijks tienduizenden achtergelaten USB-sticks en smartphones tussen de vuile was. Alleen in Engeland ligt het aantal gevonden memory sticks per jaar al op meer dan 22.000. Ook laten klanten daar bijna duizend smartphones per jaar achter. 45 procent van al die informatiedragers komt nooit meer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Dit blijkt uit een onderzoek van beveiligingsspecialist ESET. Securityspecialist Mark James van ESET noemt het vergeten van gegevensdragers een ernstige zaak. "Het is zorgwekkend dat zoveel apparaten simpelweg vergeten worden door hun eigenaren. Zeker in een tijdperk waarin we vrijwel dagelijks lezen over het verlies van privacygevoelige data. Nog ernstiger is het feit dat veel van die apparaten niet eens terugkomen bij de eigenaar. Waarschijnlijk worden ze gewoon bij het afval gedumpt, en wie weet waar ze vervolgens terechtkomen. Het gaat bovendien niet om kleine aantallen."

Niet zonder gevolgen

James stelt dat dit niet zonder gevolgen blijven. "Mensen moeten hun eigen veiligheid en die van anderen echt veel serieuzer nemen. Data is van grote waarde op het dark net en cybercriminelen loeren continu op kansjes. Je mag er vanuit gaan dat van de 10.000 USB-sticks die niet veilig terugkwamen een bepaald percentage gevoelige bedrijfsinformatie bevat. Er is een gerede kans dat die informatie nu in handen van cybercriminelen is."

In Nederland geldt bovendien sinds 1 januari 2016 de aangescherpte Meldplicht Datalekken. Organisaties die laks omgaan met hun (klanten)data, riskeren een forse boete.

Lasagne

Overigens waren USB-sticks en smartphones niet het enige wat de onderzoekers aantroffen. Bij de gevonden voorwerpen zaten onder meer een dode rat, Viagra-pillen, condooms, kunstgebitten, 1600 Britse ponden en een portie lasagne.

Lees ook
‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701

10 zaken waarmee de CISO in 2021 rekening moet houden

10 zaken waarmee de CISO in 2021 rekening moet houden

Een kristallen bol zou erg handig zijn in deze onzekere tijden, aangezien we een jaar ingaan waarin alles anders is dan verwacht. 2021 zal nieuwe kansen bieden, maar we mogen er ook van uitgaan dat er allerlei nieuwe en schadelijke bedreigingen opduiken. Met welke 10 belangrijke zaken moet je als CISO rekening houden in 2021? Netskope zet ze op ee1