Side-channel kwetsbaarheid in GnuPG Libgcrypt verholpen

encryptie

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) wijst op een side-channelkwetsbaarheid in Libgcrypt die is verholpen met een update. Libgcrypt is een encryptiebibliotheek die door GnuPG wordt gebruikt.

GnuPG is een gratis implementatie van de OpenPGP-standaard. De implementatie maakt het mogelijk data en communicatie te versleutelen. Onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder de TU Eindhoven, zijn er echter in geslaagd een side-channel aanval uit te voeren (pdf) tegen Libgcrypt. Hierdoor is het mogelijk de bibliotheek data te laten lekken, waarmee de RSA-encryptiesleutel van gebruikers kan worden gereconstrueerd. Dit maakt het mogelijk versleutelde data te ontsleutelen.

Impact

De ontwikkelaars van GnuPG erkennen het probleem, maar wijzen erop dat de aanval alleen kan worden uitgevoerd als de aanvaller in staat is willekeurige software uit te voeren op de hardware waarop de RSA-encryptiesleutel wordt gebruikt. De ontwikkelaars stellen dat een aanvaller in deze situatie eenvoudigere manieren tot zijn beschikking heeft om privésleutels te stelen. Wel erkennen de ontwikkelaars echter ook dat de aanval kan worden gebruikt om RSA-encryptiesleutels te stelen van virtuele machines te stelen.

De kwetsbaarheid is verholpen in Libgcrypt 1.7.8. Deze versie is inmiddels geïmplementeerd in DebianFedora en Ubuntu, die allen een beveiligingsupdate hebben uitgebracht.

Lees ook
Orange Cyberdefense: ‘Cybersecurity in het AI-tijdperk vereist proactieve aanpak’

Orange Cyberdefense: ‘Cybersecurity in het AI-tijdperk vereist proactieve aanpak’

Want wanneer zich een cyberincident voordoet - en die kans is groot - kan het juiste plan en de juiste voorbereiding de impact beperken en de veerkracht vergroten. Dat was de rode draad van Orange Cyberdefense Live 2023, een evenement dat onlangs plaatsvond in Edegem, België.

Qualys lanceert Enterprise TruRisk Platform

Qualys lanceert Enterprise TruRisk Platform

Tijdens de 2023 Qualys Security Conference (QSC) in Orlando, Florida, introduceerde Qualys het nieuwe Qualys Enterprise TruRisk Platform, dat organisaties ondersteunt in het beheren en verminderen van cyberrisico's.

Sharq Security staat klaar voor de kleine tot middelgrote MKB ondernemer

Sharq Security staat klaar voor de kleine tot middelgrote MKB ondernemer

Sharq Security - Een fris, innovatief en transparant cyber security bedrijf dat klaar staat voor de kleine tot middelgrote MKB ondernemer. Wij nemen je graag mee in het ontstaan van sharqsec, onze missie en hoe wij de MKB ondernemer helpen met een ijzersterke cyber security. Het was eind 2022 toen Daniel en Hidde van dichtbij hebben gezien hoe een1