Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

euros

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is het hier niet mee eens en stelt dat de bewijslast bij de bank ligt.

Minister Dijsselbloem wil dat de rechter bepaald in welke situaties wel of niet nalatig is gehandeld op het moment dat een bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Dijsselbloem doet de uitspraken in een reactie op Kamervragen die zijn gesteld door Tweede Kamerlid Nijboer van de PvdA. Dijsselbloem stelt dat de uniforme veiligheidsregels voor online bankieren een goed initiatief is.

De nieuwe veiligheidsregels zijn bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over de verantwoordelijkheid voor eventuele fraude met internetbankieren. Voorheen verschilden de richtlijnen voor het schadeloos stellen van slachtoffers per bank. De nieuwe regels moeten hier een einde aan maken. De regels zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken in samenwerking met de Consumentenbond.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1