Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

euros

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is het hier niet mee eens en stelt dat de bewijslast bij de bank ligt.

Minister Dijsselbloem wil dat de rechter bepaald in welke situaties wel of niet nalatig is gehandeld op het moment dat een bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Dijsselbloem doet de uitspraken in een reactie op Kamervragen die zijn gesteld door Tweede Kamerlid Nijboer van de PvdA. Dijsselbloem stelt dat de uniforme veiligheidsregels voor online bankieren een goed initiatief is.

De nieuwe veiligheidsregels zijn bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over de verantwoordelijkheid voor eventuele fraude met internetbankieren. Voorheen verschilden de richtlijnen voor het schadeloos stellen van slachtoffers per bank. De nieuwe regels moeten hier een einde aan maken. De regels zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken in samenwerking met de Consumentenbond.

Lees ook
Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1