Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

euros

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is het hier niet mee eens en stelt dat de bewijslast bij de bank ligt.

Minister Dijsselbloem wil dat de rechter bepaald in welke situaties wel of niet nalatig is gehandeld op het moment dat een bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Dijsselbloem doet de uitspraken in een reactie op Kamervragen die zijn gesteld door Tweede Kamerlid Nijboer van de PvdA. Dijsselbloem stelt dat de uniforme veiligheidsregels voor online bankieren een goed initiatief is.

De nieuwe veiligheidsregels zijn bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over de verantwoordelijkheid voor eventuele fraude met internetbankieren. Voorheen verschilden de richtlijnen voor het schadeloos stellen van slachtoffers per bank. De nieuwe regels moeten hier een einde aan maken. De regels zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken in samenwerking met de Consumentenbond.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1