Plasterk: 'De AIVD heeft geen toegang tot systemen van telecomproviders'

rp_spionage.png

Nederlandse inlichtingendiensten hebben altijd toestemming nodig van de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie indien zij iemand willen afluisteren. De AIVD heeft dan ook geen toegang tot de systemen van providers. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gezegd in de Tweede Kamer.

Plasterk benadrukt dat burgers die bellen met iemand in het buitenland wel afgeluisterd kunnen worden. De inlichtingendiensten in dit land hoeven zich immers niet aan de Nederlandse wet te houden en kunnen dus wel toegang hebben tot providers in die specifieke land. Via buitenlandse providers kunnen Nederlandse burgers dan ook wel worden geluisterd door buitenlandse inlichtingendiensten.

Toegang tot netwerk van Vodafone

Onlangs werd bekend dat Vodafone van verschillende buitenlandse overheden het verzoek heeft gekregen inlichtingendiensten toegang te geven tot haar netwerk. De SP had Plasterk gevraagd om een garantie dat Nederlanders niet via deze weg worden afgeluisterd door buitenlandse overheden. Deze garantie kan Plasterk echter niet geven. Plasterk benadrukt dat hij niet gaat over buitenlandse overheden en dus ook geen inzicht heeft in de werkwijze van buitenlandse inlichtingendiensten.

Het ontbreken van deze garantie is natuurlijk een risico. Ook de Nederlandse overheid maakt namelijk gebruik van het netwerk van Vodafone. Plasterk stelt zelf een speciale beveiligde telefoon tot zijn beschikking te hebben voor vertrouwelijke gesprekken die niet mogen uitlekken.

Lees ook
LANCOM breidt switch-portfolio uit met de LANCOM GS-3152P

LANCOM breidt switch-portfolio uit met de LANCOM GS-3152P

LANCOM Systems, de Duitse netwerk- en security-specialist, breidt zijn switch-portfolio voor kleine en middelgrote bedrijven verder uit met de LANCOM GS-3152P. Deze Power over Ethernet (PoE)-switch gebruikt Gigabit-technologie om eindapparaten die relatief weinig data verwerken, zoals IP-telefoons, printers of pc's, te verbinden met het netwerk

LANCOM OW-602 maakt snelle Wi-Fi 6 mogelijk in veeleisende omgevingen

LANCOM OW-602 maakt snelle Wi-Fi 6 mogelijk in veeleisende omgevingen

LANCOM Systems, de Duitse netwerk- en security-specialist, breidt zijn WLAN-portfolio uit met een nieuw Wi-Fi 6 outdoor access point. De LANCOM OW-602 leent zich uitstekend voor een stabiel en professioneel gigabit WLAN in buitenruimtes met veel gelijktijdige gebruikers.

Wireshark: Netwerk Analyse en Security Training

Wireshark: Netwerk Analyse en Security Training

Als Wireshark University Partner organiseert SCOS Training te Amsterdam-Hoofddorp eerdaags een reeks nieuwe Wireshark Trainingen. Wireshark is onbetwist de populairste gratis netwerk analyse tool met meer dan 1 miljoen downloads per maand (www.wireshark.org).