Plasterk: 'De AIVD heeft geen toegang tot systemen van telecomproviders'

rp_spionage.png

Nederlandse inlichtingendiensten hebben altijd toestemming nodig van de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie indien zij iemand willen afluisteren. De AIVD heeft dan ook geen toegang tot de systemen van providers. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gezegd in de Tweede Kamer.

Plasterk benadrukt dat burgers die bellen met iemand in het buitenland wel afgeluisterd kunnen worden. De inlichtingendiensten in dit land hoeven zich immers niet aan de Nederlandse wet te houden en kunnen dus wel toegang hebben tot providers in die specifieke land. Via buitenlandse providers kunnen Nederlandse burgers dan ook wel worden geluisterd door buitenlandse inlichtingendiensten.

Toegang tot netwerk van Vodafone

Onlangs werd bekend dat Vodafone van verschillende buitenlandse overheden het verzoek heeft gekregen inlichtingendiensten toegang te geven tot haar netwerk. De SP had Plasterk gevraagd om een garantie dat Nederlanders niet via deze weg worden afgeluisterd door buitenlandse overheden. Deze garantie kan Plasterk echter niet geven. Plasterk benadrukt dat hij niet gaat over buitenlandse overheden en dus ook geen inzicht heeft in de werkwijze van buitenlandse inlichtingendiensten.

Het ontbreken van deze garantie is natuurlijk een risico. Ook de Nederlandse overheid maakt namelijk gebruik van het netwerk van Vodafone. Plasterk stelt zelf een speciale beveiligde telefoon tot zijn beschikking te hebben voor vertrouwelijke gesprekken die niet mogen uitlekken.

Lees ook
'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1