Phishingmails zijn steeds geloofwaardiger

phishing2

De kwaliteit van phishingmails wordt steeds beter. Steeds vaker zijn phishingmails voorzien van het logo van een bedrijf en zijn foutloos geformuleerd. In sommige gevallen wordt zelfs de naam van een bestaande medewerker van een bedrijf in de e-mail gebruikt. Dit maakt het steeds moeilijker phishingmailtjes te onderscheiden van legitieme e-mailberichten.

"Eerder werden veel mails verstuurd zogenaamd vanuit financiële instellingen", zegt Rob van Bree van de Nationale Politie tegenover NOS. "Inmiddels gebeurt dat ook vanuit andere bedrijven."

Tonnen schade

Intrum Justitie is één van de bedrijven waarvan de naam en het logo door cybercriminelen in phishingmailtjes wordt misbruikt. Dit kost het bedrijf tonnen. "Op piekdagen moeten we vier of vijf extra mensen inhuren om de vele vragen die binnenkomen te beantwoorden. Daarnaast wordt onze goeie naam misbruikt. We hebben het hier over tonnen schade”, zegt Rick Terra, directeur van Intrum Justitia, tegenover de publieke omroep.

De naam en reputatie van bedrijven worden overigens niet alleen gebruikt voor phishing, maar ook voor de verspreiding van malware. Door zich voor te doen als een legitiem bedrijf proberen cybercriminelen nietsvermoedende gebruikers te overtuigen een bijlage te openen, waarna hun machine wordt besmet met malware.

‘Zorg dat je beveiliging op orde is’

De Nationale Politie stelt extra aandacht te besteden aan cybercrime, maar benadrukt dat ook burgers en bedrijven een belangrijke rol spelen in het voorkomen hiervan. De Nationale Politie adviseert altijd te zorgen dat de beveiliging op machines up-to-date is en nooit zo maar e-mails of bestanden te openen zonder eerst de herkomst te controleren.

Lees ook
KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.