Phishingmails zijn steeds geloofwaardiger

phishing2

De kwaliteit van phishingmails wordt steeds beter. Steeds vaker zijn phishingmails voorzien van het logo van een bedrijf en zijn foutloos geformuleerd. In sommige gevallen wordt zelfs de naam van een bestaande medewerker van een bedrijf in de e-mail gebruikt. Dit maakt het steeds moeilijker phishingmailtjes te onderscheiden van legitieme e-mailberichten.

"Eerder werden veel mails verstuurd zogenaamd vanuit financiële instellingen", zegt Rob van Bree van de Nationale Politie tegenover NOS. "Inmiddels gebeurt dat ook vanuit andere bedrijven."

Tonnen schade

Intrum Justitie is één van de bedrijven waarvan de naam en het logo door cybercriminelen in phishingmailtjes wordt misbruikt. Dit kost het bedrijf tonnen. "Op piekdagen moeten we vier of vijf extra mensen inhuren om de vele vragen die binnenkomen te beantwoorden. Daarnaast wordt onze goeie naam misbruikt. We hebben het hier over tonnen schade”, zegt Rick Terra, directeur van Intrum Justitia, tegenover de publieke omroep.

De naam en reputatie van bedrijven worden overigens niet alleen gebruikt voor phishing, maar ook voor de verspreiding van malware. Door zich voor te doen als een legitiem bedrijf proberen cybercriminelen nietsvermoedende gebruikers te overtuigen een bijlage te openen, waarna hun machine wordt besmet met malware.

‘Zorg dat je beveiliging op orde is’

De Nationale Politie stelt extra aandacht te besteden aan cybercrime, maar benadrukt dat ook burgers en bedrijven een belangrijke rol spelen in het voorkomen hiervan. De Nationale Politie adviseert altijd te zorgen dat de beveiliging op machines up-to-date is en nooit zo maar e-mails of bestanden te openen zonder eerst de herkomst te controleren.

Lees ook
Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903

Proofpoint publiceert vandaag nieuw onderzoek naar TA4903. Deze dreigingsactor heeft een financieel motief en bespied zowel Amerikaanse overheidsinstanties als particuliere bedrijven in meerdere sectoren. De actor richt zich vooral op bedrijven in de Verenigde Staten, maar soms zijn ook wereldwijde organisaties slachtoffer van grote hoeveelheden e1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1