Onderzoeker gebruikt slimme waterkoker om WiFi-wachtwoorden te stelen

ikettle

Een beveiligingsonderzoeker is erin geslaagd de zwakke beveiliging van een slimme waterkoker uit te buiten om wachtwoorden van WiFi-netwerken in handen te krijgen. Het experiment toont aan welke impact Internet of Things apparatuur kan hebben op de digitale veiligheid van gebruikers.

Het experiment is uitgevoerd door Ken Munro van Pen Test Partners. Munro heeft zijn pijlen gericht op de iKettle, een slimme waterkoker die is verbonden met het netwerk zodat gebruikers deze via een mobiele app vanaf de bank kunnen aanzetten. De beveiliging van de waterkoker laat te wensen over.

Relatief eenvoudige aanval

De aanval is relatief eenvoudig op te zetten. Aanvallers achterhalen allereerst het SSID van het WiFi-netwerk waarmee de iKettle is verbonden. De aanvallers maken vervolgens een eigen WiFi-netwerk aan met exact hetzelfde SSID en zorgen dat zij een sterker signaal uitsturen dan het legitieme WiFi-netwerk.

Vervolgens sturen zij een pakketje naar de ketel met behulp van een richtantenne die ervoor zorgt dat de verbinding tussen de iKettle en het WiFi-netwerk verloren gaat. De iKettle probeert in dit geval automatisch opnieuw verbinding te leggen met het netwerk. Doordat de aanvaller hetzelfde SSID gebruikt als het legitieme netwerk en daarnaast een sterker signaal uitstuurt kiest de iKettle hierbij voor het malafide WiFi-netwerk van de aanvaller. De iKettle stuurt vervolgens het WiFi-wachtwoord van het aangevallen netwerk in platte tekst naar de aanvaller, die hierdoor het wachtwoord in handen krijgt zonder dat de gebruiker iets merkt.

iKettles vinden

Het onderzoek maakt pijnlijk duidelijk hoe slecht het is gesteld met de beveiliging van sommige Internet of Things apparaten. In een eerdere blogpost beschrijft Munro hoe het mogelijk is via Twitter gebruikers met een iKettle te identificeren. Door simpelweg de overige tweets van deze gebruikers te doorzoeken en gebruik te maken van een websites als 192.com is het vaak mogelijk te achterhalen waar zij wonen.

Lees ook
Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys, Inc. een pionier en marktleider op het gebied van cloudgebaseerde compliance-, beveiligings- en IT-oplossingen, kondigt vandaag aan dat het External Attack Surface Management (EASM)-mogelijkheden toevoegt aan het Qualys Cloud Platform. De nieuwe functionaliteit, die is geïntegreerd in CyberSecurity Asset Management 2.0, voegt een weergave1

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.