Nieuwe geavanceerde spionagesoftware is al zeker 6 jaar actief

spionage

Een nieuwe zeer geavanceerde vorm van spionagemalware is opgedoken. De malware kan worden uitgerust met allerlei extensies, waardoor aanvallers cyberaanvallen volledig kunnen aanpassen op hun doelwit. De malware is al zeker 6 jaar actief.

Onderzoekers van Symantec stellen dat de ‘Regin’-malware een ‘krachtig raamwerk biedt voor massasurveillance en gebruikt is tijdens spionagecampagnes tegen overheidsorganisaties, beheerders van infrastructuur, het bedrijfsleven, onderzoekers en private individuen’. Regin is een spionagetool die een ‘technische competentie vertoont die zelden te zien is’. De ontwikkeling zou maanden, wellicht zelfs jaren, in beslag hebben genomen. De makers van de malware hebben veel moeite genomen hun identiteit af te schermen. Symantec vermoedt dat een overheid achter de spionagetool zit.

Moeilijk te analyseren

De tool werkt met verschillende fases, die ieder individueel worden verborgen en versleuteld. Iedere laag bevat slechts een klein gedeelte van de informatie over de gehele malware. Alleen door alle vijf de lagen te ontsleutelen en analyseren wordt duidelijk hoe de malware te werk gaat.

De eerste besmettingen met Regin die zijn gesignaleerd vonden tussen 2008 en 2011 plaats. In 2011 werd het plotseling stil rond de malware, waarna vanaf 2013 een vernieuwde versie van Regin opdook. De malware heeft zich onder andere gericht op private ondernemingen, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen. De helft van alle besmettingen vond plaats bij private individuen en kleine bedrijven. De malware wordt ook gebruikt om telecombedrijven aan te vallen. Deze aanvallen lijken voornamelijk als doel te hebben toegang te krijgen tot telefoongesprekken die via de infrastructuur van de bedrijven wordt geleid.

Doelwitten

De malware is in allerlei landen opgedoken. 28% van de malware is aangetroffen in Rusland, waarmee dit land het grootste doelwit is. Saoedi-Arabië staat met 24% op de tweede plaats, gevolgd door Ierland en Mexico (beide 9%). Andere landen waar de malware heeft toegeslagen zijn België, Oostenrijk, India, Pakistan, Afghanistan en Iran.

Lees ook
Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Google voegt een nieuwe functie toe aan de webbrowser Google Chrome. De functie waarschuwt gebruikers automatisch zodra de instellingen van hun webbrowser zijn gewijzigd. Dit moet voorkomen dat cybercriminelen ongemerkt de browser kunnen aanpassen. Malware is in staat allerlei instellingen op een computer te waarschuwen, waaronder instellingen va1

Nieuwe malware slaat swipes op smartphones en tablets op

Nieuwe malware slaat swipes op smartphones en tablets op

Het is mogelijk de swipes en bewegingen op het scherm van een smartphone op te slaan. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk te achterhalen welke activiteiten een gebruiker op zijn smartphone uitvoert, maar met welk patroon gebruikers hun Android-smartphone ontgrendelen. Neal Hindocha, een beveiligingsonderzoeker van Trustwave, heeft proof-of-conc1

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen. Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijge1