Nederlandse politie gaat cybercrime harder aanpakken

hacker

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) gaat meer inzetten op de bestrijding van cybercrime. Het ministerie wil het aantal onderzoeken dat de politie uitvoert naar cybercrime gaan opvoeren om de pakkans van cybercriminelen te vergroten.

Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie die door minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhof is gepubliceerd. Het aantal onderzoeken naar cybercrime wordt opgevoerd van 220 in 2016 naar uiteindelijk 360 in 2018.

Global Forum on Cyber Expertise

Daarnaast moet komend jaar ook het Global Forum on Cyber Expertise concreet gestalte gaan krijgen. Dit is een internationaal forum voor internetveiligheid dat in april werd gelanceerd op de Global Conference on Cyber Space in Den Haag. Het forum moet leiden tot betere samenwerking tussen aangesloten landen door kennis te bundelen en best practices te delen.

Tot slot komt er voor organisaties in de vitale sectoren, zoals elektriciteit, gas, drinkwater en telecom, een meldplicht voor ‘digitale veiligheidsincidenten’. Deze meldplicht is onderdeel van een wetsvoorstel dat naar verwachting in 2016 in het parlement wordt behandeld.

Europees voorzitterschap

Nederland wil daarnaast tijdens haar Europees voorzitterschap in de eerste helft van 2016 gaan inzetten op digitale veiligheid. Nederland gaat onder andere streven naar een ‘up-to-date EU Cyber Security Strategie’. Hiermee wil Nederland de internationale samenwerking bij het aanpakken van cybercrime gaan verbeteren. Zo wil Nederland dat software- en hardwarelekken in EU-verband worden gemeld en afgehandeld. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden komen cybercriminelen buiten de landsgrenzen op te sporen en gaat Nederland voorstellen een Europees netwerk van aanklagers op het gebied van cybercrime op te richten.

Meer over
Lees ook
95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

Microsoft stopt in april met de ondersteuning voor Windows XP. Dit betekent dat het bedrijf geen beveiligingsupdates meer zal uitbrengen. Gebruikers lopen dus gevaar. Een groot probleem voor exploitanten van geldautomaten. Maar liefst 95 procent van alle geldautomaten wereldwijd draait op dit moment nog op Windows XP. Dit blijkt uit onderzoek van1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

Directe dreigingen hebben een aanzienlijk grotere impact op gebruikers dan andere tactieken zoals waarschuwingen over kwetsbaarheden. Door tactieken van cybercriminelen te hanteren kunnen beveiligingsonderzoekers gebruikers dan ook laten schrikken en hen via deze weg motiveren hun beveiliging te verbeteren. Concrete bedreigingen hebben dus meer im1