95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

geldautomaat

Microsoft stopt in april met de ondersteuning voor Windows XP. Dit betekent dat het bedrijf geen beveiligingsupdates meer zal uitbrengen. Gebruikers lopen dus gevaar. Een groot probleem voor exploitanten van geldautomaten. Maar liefst 95 procent van alle geldautomaten wereldwijd draait op dit moment nog op Windows XP.

Dit blijkt uit onderzoek van BusinessWeek. Microsoft kondigde vorige week aan de beveiligingsoplossingen voor Windows XP zoals Microsoft Security Essentials tot 14 juli 2015 te blijven updaten. Beveiligingsgaten in Windows XP zelf worden echter vanaf april 2014 niet meer gedicht, aangezien het bedrijf geen updates voor het besturingssysteem meer uitbrengt. Nieuwe kwetsbaarheden worden dus niet langer gedicht, wat geldautomaten erg kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen.

Werk aan de winkel

Banken en exploitanten van geldautomaten hebben dan ook werk aan de winkel en zullen de komende maanden al hun geldautomaten over moeten zetten naar een nieuwer besturingssysteem. Hoeveel geld en tijd dit kost verschilt per geldautomaat en is vooral afhankelijk van de leeftijd van het apparaat. Relatief moderne machines kunnen waarschijnlijk zonder problemen worden voorzien van bijvoorbeeld Windows 7, waarmee het probleem is opgelost. Oudere machines hebben waarschijnlijk echter hardwarematige wijzigingen nodig, waardoor de kosten flink op kunnen lopen.

Consumenten en bedrijven hebben vermoedelijk nauwelijks last van de problemen met de geldautomaten. Mochten criminelen erin slagen een geldautomaat te hacken en manipuleren ligt het voor de hand dat banken klanten schadeloos stellen.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.