Nederlandse politie gaat cybercrime harder aanpakken

hacker

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) gaat meer inzetten op de bestrijding van cybercrime. Het ministerie wil het aantal onderzoeken dat de politie uitvoert naar cybercrime gaan opvoeren om de pakkans van cybercriminelen te vergroten.

Dit blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie die door minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhof is gepubliceerd. Het aantal onderzoeken naar cybercrime wordt opgevoerd van 220 in 2016 naar uiteindelijk 360 in 2018.

Global Forum on Cyber Expertise

Daarnaast moet komend jaar ook het Global Forum on Cyber Expertise concreet gestalte gaan krijgen. Dit is een internationaal forum voor internetveiligheid dat in april werd gelanceerd op de Global Conference on Cyber Space in Den Haag. Het forum moet leiden tot betere samenwerking tussen aangesloten landen door kennis te bundelen en best practices te delen.

Tot slot komt er voor organisaties in de vitale sectoren, zoals elektriciteit, gas, drinkwater en telecom, een meldplicht voor ‘digitale veiligheidsincidenten’. Deze meldplicht is onderdeel van een wetsvoorstel dat naar verwachting in 2016 in het parlement wordt behandeld.

Europees voorzitterschap

Nederland wil daarnaast tijdens haar Europees voorzitterschap in de eerste helft van 2016 gaan inzetten op digitale veiligheid. Nederland gaat onder andere streven naar een ‘up-to-date EU Cyber Security Strategie’. Hiermee wil Nederland de internationale samenwerking bij het aanpakken van cybercrime gaan verbeteren. Zo wil Nederland dat software- en hardwarelekken in EU-verband worden gemeld en afgehandeld. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden komen cybercriminelen buiten de landsgrenzen op te sporen en gaat Nederland voorstellen een Europees netwerk van aanklagers op het gebied van cybercrime op te richten.

Meer over
Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1