Nederlandse politie betrokken bij neerhalen van geavanceerd botnet

hacker

Europol, Intel Security, de FBI, de Nederlandse politie en andere politiekorpsen hebben gezamenlijk een geavanceerd botnet uit de lucht gehaald. Het botnet werd gebruikt om verschillende soorten malware te verspreiden op internet.

Intel Security spreekt van een uniek botnet. Zo ging het botnet slim te werk om ingrijpen door opsporingsinstanties moeilijk te maken. De Command & Control (C&C)-servers zouden continu zijn verplaatst, waardoor deze servers maar moeilijk offline gehaald konden worden.

Meerdere soorten malware

Daarnaast was het botnet in staat meerdere soorten malware te verspreiden naar slachtoffers. Het gaat hierbij onder andere om ransomware, waarmee data in gijzeling wordt genomen. Slachtoffers moeten losgeld betalen om weer bij hun bestanden te kunnen. Ook werd malware verspreid gericht op het stelen van bankgegevens en het versturen van spamberichten.

Een deel van de tienduizenden servers die recentelijk onderdeel waren van het botnet stonden in Nederland. Het gaat overigens om een relatief klein deel; het merendeel van de servers stond in de Verenigde Staten. Eerder was het aandeel van Nederlandse servers in het botnet echter dusdanig groot dat het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie de leiding kreeg over het onderzoek naar het netwerk.

Lees ook
Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.