Nederlandse politie betrokken bij neerhalen van geavanceerd botnet

hacker

Europol, Intel Security, de FBI, de Nederlandse politie en andere politiekorpsen hebben gezamenlijk een geavanceerd botnet uit de lucht gehaald. Het botnet werd gebruikt om verschillende soorten malware te verspreiden op internet.

Intel Security spreekt van een uniek botnet. Zo ging het botnet slim te werk om ingrijpen door opsporingsinstanties moeilijk te maken. De Command & Control (C&C)-servers zouden continu zijn verplaatst, waardoor deze servers maar moeilijk offline gehaald konden worden.

Meerdere soorten malware

Daarnaast was het botnet in staat meerdere soorten malware te verspreiden naar slachtoffers. Het gaat hierbij onder andere om ransomware, waarmee data in gijzeling wordt genomen. Slachtoffers moeten losgeld betalen om weer bij hun bestanden te kunnen. Ook werd malware verspreid gericht op het stelen van bankgegevens en het versturen van spamberichten.

Een deel van de tienduizenden servers die recentelijk onderdeel waren van het botnet stonden in Nederland. Het gaat overigens om een relatief klein deel; het merendeel van de servers stond in de Verenigde Staten. Eerder was het aandeel van Nederlandse servers in het botnet echter dusdanig groot dat het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie de leiding kreeg over het onderzoek naar het netwerk.

Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.