Nederlandse politie betrokken bij neerhalen van geavanceerd botnet

hacker

Europol, Intel Security, de FBI, de Nederlandse politie en andere politiekorpsen hebben gezamenlijk een geavanceerd botnet uit de lucht gehaald. Het botnet werd gebruikt om verschillende soorten malware te verspreiden op internet.

Intel Security spreekt van een uniek botnet. Zo ging het botnet slim te werk om ingrijpen door opsporingsinstanties moeilijk te maken. De Command & Control (C&C)-servers zouden continu zijn verplaatst, waardoor deze servers maar moeilijk offline gehaald konden worden.

Meerdere soorten malware

Daarnaast was het botnet in staat meerdere soorten malware te verspreiden naar slachtoffers. Het gaat hierbij onder andere om ransomware, waarmee data in gijzeling wordt genomen. Slachtoffers moeten losgeld betalen om weer bij hun bestanden te kunnen. Ook werd malware verspreid gericht op het stelen van bankgegevens en het versturen van spamberichten.

Een deel van de tienduizenden servers die recentelijk onderdeel waren van het botnet stonden in Nederland. Het gaat overigens om een relatief klein deel; het merendeel van de servers stond in de Verenigde Staten. Eerder was het aandeel van Nederlandse servers in het botnet echter dusdanig groot dat het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie de leiding kreeg over het onderzoek naar het netwerk.

Lees ook
Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1