Nederlandse overheid getroffen door recordaantal cyberspionage-aanvallen

spionage

De Nederlandse overheidsinstellingen is in 2015 getroffen door een recordaantal cyberspionage-aanvallen. Andere staten zijn meer dan ooit geïnteresseerd in de politieke besluitvorming in Nederland om zichzelf een betere informatiepositie te verschaffen. China en Rusland vormen hierbij de grootste dreiging.

Dit meldt de AIVD in zijn jaarverslag over 2015. Cyberspionage van buitenlandse overheden is steeds meer gericht op specialistische kennis en innovatieve ontwikkelingen die van belang zijn voor een sterke en stabiele economie. De aanvallen die hiervoor worden opgezet zijn steeds complexer en professioneler.

Ook bedrijven zijn doelwit

Daarnaast is ook het Nederlandse bedrijfsleven met regelmaat doelwit van cyberspionnen. Vooral bedrijven uit de technologische en chemische sector zijn geliefde doelwitten, maar ook bedrijven in de energie-, water- en zorgsector worden regelmatig aangevallen. Spear phishing-aanvallen en watering holes zijn populaire cyberaanvallen van cyberspionnen.

De AIVD stelt ook dat de Nederlandse ICT-infrastructuur op grote schaal wordt misbruikt om andere landen te bespioneren. De sterke digitale infrastructuur maakt ons land aantrekkelijk voor kwaadwillenden. Dit kan de economische en politieke belangen van Nederland schaden, aldus de geheime dienst.

Dreigingen komen van alle kanten

In het jaarverslag wijst de AIVD er ook op dat de dreigingen tegen Nederland van alle kanten komen, en zowel complex als veelzijdig zijn. Zo wijst de AIVD op de moeilijk voorspelbare koers van Rusland, de grote stroom aan migranten en Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Ook ziet de AIVD een groeiende invloed van het salafisme in Nederland. Het volledige jaarverslag over 2015 van de AIVD is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
Security-experts: 'Sleepwet maakt samenleving niet veiliger'

Security-experts: 'Sleepwet maakt samenleving niet veiliger'

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) maakt de samenleving niet veiliger. Dit stellen 38 cybersecurityonderzoekers, computerwetenschappers en security professionals in een open brief. De experts die de open brief hebben ondertekend stellen dat het publieke debat over de nieuwe Wiv te simpel geframed is, aangezien het nadruk ligt op...

Nederlandse politie hoeft geen openheid te geven over gebruik spionagesoftware

De Nederlandse politie is niet verplicht meer informatie openbaar te maken over het gebruik van spionagesoftware. Dit oordeelt de Raad van State. Privacyorganisatie Bits of Freedom vroeg eerder via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) informatie op over het gebruik van spionagesoftware door de Nederlandse politie. Een deel van de opgevraagde informatie werd door de politie vrijgegeven. Bits of Freedom wil echter inzicht in meer informatie en stapte naar de rechter om de politie te dwingen meer informatie openbaar te maken. 'Openbaarmaking kan onderzoeken belemmeren' De rechter stelde in 2016...

Aanval digitale spionageaanvallen op Europese organisaties neemt toe

Aanval digitale spionageaanvallen op Europese organisaties neemt toe

Het aantal digitale spionageaanvallen door overheden op Europese bedrijven en instellingen neemt toe. Naast gerichte aanvallen stijgt ook het aantal ongerichte cyberaanvallen met als doel zoveel mogelijk instanties te raken en schade aan te richten. Dit meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in haar jaarverslag over 2017. De inlichtingendienst...