Nederlandse overheid getroffen door recordaantal cyberspionage-aanvallen

spionage

De Nederlandse overheidsinstellingen is in 2015 getroffen door een recordaantal cyberspionage-aanvallen. Andere staten zijn meer dan ooit geïnteresseerd in de politieke besluitvorming in Nederland om zichzelf een betere informatiepositie te verschaffen. China en Rusland vormen hierbij de grootste dreiging.

Dit meldt de AIVD in zijn jaarverslag over 2015. Cyberspionage van buitenlandse overheden is steeds meer gericht op specialistische kennis en innovatieve ontwikkelingen die van belang zijn voor een sterke en stabiele economie. De aanvallen die hiervoor worden opgezet zijn steeds complexer en professioneler.

Ook bedrijven zijn doelwit

Daarnaast is ook het Nederlandse bedrijfsleven met regelmaat doelwit van cyberspionnen. Vooral bedrijven uit de technologische en chemische sector zijn geliefde doelwitten, maar ook bedrijven in de energie-, water- en zorgsector worden regelmatig aangevallen. Spear phishing-aanvallen en watering holes zijn populaire cyberaanvallen van cyberspionnen.

De AIVD stelt ook dat de Nederlandse ICT-infrastructuur op grote schaal wordt misbruikt om andere landen te bespioneren. De sterke digitale infrastructuur maakt ons land aantrekkelijk voor kwaadwillenden. Dit kan de economische en politieke belangen van Nederland schaden, aldus de geheime dienst.

Dreigingen komen van alle kanten

In het jaarverslag wijst de AIVD er ook op dat de dreigingen tegen Nederland van alle kanten komen, en zowel complex als veelzijdig zijn. Zo wijst de AIVD op de moeilijk voorspelbare koers van Rusland, de grote stroom aan migranten en Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Ook ziet de AIVD een groeiende invloed van het salafisme in Nederland. Het volledige jaarverslag over 2015 van de AIVD is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
‘Russische spionnen zochten via software Kaspersky Lab naar staatsgeheimen VS’

‘Russische spionnen zochten via software Kaspersky Lab naar staatsgeheimen VS’

Russische staatshackers hebben beveiligingssoftware van Kaspersky Lab gehackt en deze software omgebouwd tot een zoekmachine. Deze zoekmachine stelde hen in staat systemen van gebruikers wereldwijd te doorzoeken op gevoelige informatie van bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid. Medewerkers van een Israëlische inlichtingendienst ontdekten de spionag1

VS verbiedt gebruik beveiligingsproducten van Kaspersky binnen overheid

VS verbiedt gebruik beveiligingsproducten van Kaspersky binnen overheid

Overheidsdiensten en -agentschappen mogen niet langer IT-producten van Kaspersky Lab gebruiken en moeten de software van hun systemen verwijderen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid bekend gemaakt. Aanleiding voor de maatregelen zijn zorgen over mogelijke banden tussen functionarissen van Kaspersky lab en Russische i1

Details uitgelekt over Britse plannen voor massasurveillance

Details uitgelekt over Britse plannen voor massasurveillance

De Britse overheid wil telecomproviders verplichten technische maatregelen door te voeren om het mogelijk te maken verdachten nagenoeg in real-time te kunnen monitoren. Dit blijkt uit een uitgelekte consultatie die hoort bij de Britse Regulation of Investigatory Powers Act 2016. De Regulation of Investigatory Powers Act 2016 is een wet die in dec1