Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT roept de overheid op meer openheid te geven over de informatieverzoeken die in het kader van strafrechtelijk onderzoek bij ICT-bedrijven worden ingediend. Bedrijven mogen van de overheid geen uitspraken doen over deze verzoeken om het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg te zitten. Vanuit de maatschappij is echter juist vraag naar meer transparantie. Nederland ICT stelt dat alleen de overheid de afweging tussen opsporingsbelangen en transparantie kan maken.

De branchevereniging wijst op het feit dat de overheid onlangs in een reactie op Kamervragen van Oosenburg en Recourt duidelijk heeft gemaakt dat bedrijven worden geacht geen uitspraken te doen over informatieverzoeken. Dit zou opsporingsbelangen namelijk kunnen doorkruizen. Nederland ICT stelt dat de overheid bedrijven hiermee in een lastige positie brengt, aangezien de maatschappij juist meer inzicht wil in de mate waarin de overheid informatie over hen opvraagt.

Openheid over omgang met klantgegevens

Het vertrouwen van klanten wordt volgens Nederland ICT mede bepaald door de openheid die zij geven over wat er met klantgegevens gebeurt. Het bedrijfsleven kan echter niet inschatten wanneer transparantie opsporingswerk belemmert, waardoor het nauwelijks mogelijk is deze openheid te geven. Nederland ICT roept de overheid daarom op transparanter te werk te gaan.

Nederland ICT vraagt de overheid te onderzoeken hoe de transparantie over informatieverzoeken door de overheid op verantwoorde wijze kan worden verbeterd. Onderdeel hiervan zou de publicatie van een transparantierapport kunnen zijn, waarin de overheid zelf ieder jaar het aantal informatieverzoeken van opsporingsdiensten bij het bedrijfsleven bekend maakt.

Lees ook
Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

Onegini en iWelcome fuseren tot de grootste Europese IAM SaaS leverancier

De Nederlandse SaaS softwarebedrijven Onegini en iWelcome zijn vandaag gefuseerd tot OneWelcome. De combinatie van de twee bedrijven maakt dit tot de grootste Europese SaaS leverancier van Customer Identity & Access Management (CIAM).

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.