Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT roept de overheid op meer openheid te geven over de informatieverzoeken die in het kader van strafrechtelijk onderzoek bij ICT-bedrijven worden ingediend. Bedrijven mogen van de overheid geen uitspraken doen over deze verzoeken om het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg te zitten. Vanuit de maatschappij is echter juist vraag naar meer transparantie. Nederland ICT stelt dat alleen de overheid de afweging tussen opsporingsbelangen en transparantie kan maken.

De branchevereniging wijst op het feit dat de overheid onlangs in een reactie op Kamervragen van Oosenburg en Recourt duidelijk heeft gemaakt dat bedrijven worden geacht geen uitspraken te doen over informatieverzoeken. Dit zou opsporingsbelangen namelijk kunnen doorkruizen. Nederland ICT stelt dat de overheid bedrijven hiermee in een lastige positie brengt, aangezien de maatschappij juist meer inzicht wil in de mate waarin de overheid informatie over hen opvraagt.

Openheid over omgang met klantgegevens

Het vertrouwen van klanten wordt volgens Nederland ICT mede bepaald door de openheid die zij geven over wat er met klantgegevens gebeurt. Het bedrijfsleven kan echter niet inschatten wanneer transparantie opsporingswerk belemmert, waardoor het nauwelijks mogelijk is deze openheid te geven. Nederland ICT roept de overheid daarom op transparanter te werk te gaan.

Nederland ICT vraagt de overheid te onderzoeken hoe de transparantie over informatieverzoeken door de overheid op verantwoorde wijze kan worden verbeterd. Onderdeel hiervan zou de publicatie van een transparantierapport kunnen zijn, waarin de overheid zelf ieder jaar het aantal informatieverzoeken van opsporingsdiensten bij het bedrijfsleven bekend maakt.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701